Legea carantinei şi izolării a trecut de Parlament. Care sunt noile măsuri

Legea carantinei și izolării a fost adoptată, joi seară, de Senat care este cameră decizională. Raportul legii controversate a fost modificat, miercuri seară, de senatorii juriști, având mai multe amendamente. După adoptare, proiectul stă la Parlament două zile, termen pentru a putea fi contestată la CCR. După cele 2 zile, legea va fi trimisă la promulgare. 

Author: Georgiana Balaban joi 16 iulie 2020 , 20:49

Legea carantinei şi izolării
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Legea cantinei și izolării a trecut, joi seară, de Parlament. Modificările la proiectul Guvernului au trecut cu 115 voturi pentru, 8 împotrivă şi 3 abțineri, un vot majoritar după o săptămână de tensiuni politice.

Carantină la domiciliu

Potrivit variantei stabilite în Comisia juridică din Senat, unde proiectul a stat timp de patru zile, măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi  cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care:

a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu;

b) au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate de o boală infecto-contagioasă.

Citeste si: Ludovic Orban: „Medicii sunt dezamăgiți pentru situația în care s-a ajuns”

În cazul în care persoanele nu respectă măsura carantinării la domiciliu, reprezentatul DSP decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi.

Citeste si: Ajutor financiar pentru români! O categorie de persoane va beneficia de vouchere, în limita a cinci salarii minime- kanald.ro

Citeste si: De ce nu vrea Georgiana Lobonț să vorbească despre divorț. Armin Nicoară încearcă să o convingă- wowbiz.ro

Legea carantinei şi izolării

"În situaţia în care aceste persoane refuză măsura carantinării la domiciliu sau la altă locaţie declarată de acestea, precum şi atunci când persoanele în cauză nu respectă măsura carantinei pe durata acesteia, deşi au consimţit anterior carantina, medicul sau organele de control recomandă iar  reprezentatul DSP decide carantinarea persoanei  în spaţiul special desemnat de autorităţi, dacă acestea constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase, cu risc iminent de transmitere comunitară.(...) Decizia se emite cu celeritate, în cel mult 24 de ore de la informarea făcută de medic sau de organele de control şi se comunică de îndată persoanei în cauză", au decis senatorii în Comisie.

Izolarea în spital sau la domiciliu

„Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acesta nu prezintă semne şi simptome sugestive(...), la domiciliu, la o locaţie declarată sau, după caz, în unităţi sanitare”, prevede articolul 8.

Citeste si: Legea pentru carantină și izolare intră în linie dreaptă. „Am reuşit în urmă cu puţin timp să finalizăm raportul”

Legea mai prevede ca măsura izolării să fie instituită pe o durată limitată în mod nediscriminatoriu şi proporţional.

Legea carantinei şi izolării

Citeste si: Ce se intampla daca stergi geamurile cu balsam de rufe: trucul care rezolva o problema ce apare des- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Shakira, în lacrimi din cauza lui Pique! Cât de rău o trata fotbalistul pe cantareata în public- radioimpuls.ro

Izolarea persoanelor se instituie într-o unitate sanitară pentru cel mult 48 de ore exclusiv în vederea efectuării examenelor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase cu risc iminent de transmitere comunitar. La expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice, dacă se menţine riscul transmiterii unei boli infecto-contagioase cu risc de transmitere comunitară medicul recomandă prelungirea măsurii izolării persoanelor(...) în unitatea sanitară ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la altă locaţie declarată de aceasta. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă nu există riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infecto-contagioase. Izolarea la domiciliu sau la altă locaţie declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin hotărâre a Guvernului”, prevăd textele.

Citeste si: Alertă în Grecia: Trei cetăţeni români, confirmaţi cu noul coronavirus în Salonic și Corfu. Anunțul oficial al MAE

Persoana izolată nu poate părăsi unitatea sanitară sau locaţia declarată fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului direcţiei de sănătate publică, iar măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca persoană vindecată pe baza examinărilor clinice şi paraclinice şi a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si