Legea darii in plata, primul efect real! Romanii care vor sa-si ia o locuinta prin credit trebuie sa plateasca un avans dublu! Iata de cati bani trebuie sa dispui acum in functie de pretul casei

Legea darii in plata a fost primita cu entuziasm de cei care nu mai au bani sa plateasca ratele la casele cumparate prin credit. Ei se pot duce sa predea casa bancii si astfel sa stinga datoria catre aceasta, chiar daca locuinta valoreaza acum mai putin decat creditul pe care l-au luat, in urma cu cativa ani, de la banca.

C.L., marți 10 mai 2016 , 19:22

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Legea insa loveste in cei care vor sa-si cumpere acum o locuinta. Pentru acestia, intrarea in vigoare a legii a insemnat o lovitura, in conditiile in care bancile au marit avansul la creditele ipotecare.

##CITAT27##

Legea darii in plata devine functionala din 13 mai, insa bancile s-au grabit deja sa schimbe conditiile de creditare. Guvernatorul BNR a anuntat ca nu vede ce lucruri bune va aduce legea, iar romanii de rand nu au inca raspunsuri clare despre ce inseamna acest act normativ. "Mi-e greu sa spun care vor fi beneficiile acestei legi", a spus guvernatorul BNR intr-o conferinta de presa. Cu alte cuvinte, Mugur Isarescu nu poate gasi nici macar un beneficiu pentru legea darii in plata!

Ce este clar, la ora actuala, este ca o persoana care vrea sa-si cumpere o locuinta cu un credit ipotecar va avea nevoie de un avans de minimum 30% de acum inainte, fata de 15% cat era pana acum. Lucrurile devin insa ciudate din cauza acestei legi. Si asta pentru ca legea se aplica doar creditelor pana in 250.000 de euro. Asa se face ca o persoana care va lua de la banca un imprumut de 100.000 de euro va avea nevoie de un avans la fel de mare ca si cea care imprumuta 270.000 de euro: pentru ca in primul caz avansul este de pana la 40 %, iar in cel de-al doilea de 15%, in ambele cazuri suma finala este de circa 40.000 de euro.

Ce inseamna pentru un roman care vrea sa cumpere o locuinta prin credit ipotecar noile conditii date de legea darii in plata? De exemplu, pentru un apartament de 60.000 de euro, pana acum avansul cerut de banca era de 15%, adica de 9.000 de euro, acum avansul este de 35%, asa ca suma pe care trebuie sa o aiba disponibila clientul este de 21.000 de euro. Pentru o locuinta care costa 100.000 de euro, pana acum avansul era de 15%, adica 15.000 de euro, de-acum acesta trebuie sa fie de 35%, adica de 35.000 de euro.

 

Banci care au majorat deja avansul pentru creditele ipotecare:

BRD – avans de 35% pentru creditele in lei si 40% pentru creditele in euro

Alpha Bank - avans de 30% pentru creditele in lei si 40% pentru creditele in euro

Raiffeisen – avans de 35% pentru creditele in lei

Bancpost – avans de 33% pentru creditele in lei si 43% pentru creditele in euro

BCR – avans de 35% pentru creditele in lei

Legea darii in plata nu se aplica celor care isi iau casa prin programul Prima Casa. In acest caz, avansul ramane acelasi, de 5% din valoarea locuintei.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si