Legea care interzice orice referire la identitatea de gen în școli și universități, trimisă de Iohannis la CCR

Președintele Klaus Iohannis a atacat la CCR legea prin care orice referire la identitatea de gen a fost interzisă în școli și universități. Iohannis consideră că legea contravine prevederilor constituționale referitoare la statul de drept, la principiul egalității cetățenilor în fața legii sau la libertatea conștiinței, libertatea de exprimare și interzicerea cenzurii.

Author: R.I. vineri 10 iulie 2020 , 13:44

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Legea votată pe 16 iunie de Senat interzice în școli “activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorii PMP Lungu Vasile-Cristian și Pașcan Emil-Marius, iar amendamentul referitor la identitatea de gen îi aparține lui Vasile Cristian Lungu, absolvent al Seminarului Teologic din Zalău.

Citeste si: Vicepremierul României: Am doi verișori care au murit de COVID-19. Erau tineri

Universitatea din București a spus că dezaprobă astfel de demersuri prin care e subminată atât autonomia universitară, cât sunt și atacate minoritățile și diversitatea. Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a avut o poziție similară. Conducerea UBB susține că problema majoră e că, prin formulările vagi ale legii, „o teorie academică poate deveni interzisă prin lege”.

Citeste si: Șeful Comisiei ATI, avertisment fără precedent: "Situația poate deveni dramatică"

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

”Considerăm că legea dedusă controlului de constituționalitate contravine prevederilor constituționale referitoare la statul de drept, principiul separației puterilor în stat, respectiv la respectarea Constituției și a legilor, la principiul egalității cetățenilor în fața legii, asigurarea accesului la învățătură, protecția copiilor și tinerilor, prevederilor privind libertatea conștiinței, libertatea de exprimare și la interzicerea cenzurii, precum și la autonomia universitară”, se arată în sesizarea transmisă de președinte Curții Constituționale.

Cum motivează Klaus Iohannis decizia de a nu promulga legea

În sesizarea trimisă către CCR, postată pe site-ul Administrației prezidențiale, președintele spune că, prin modificările și completările aduse Legii nr. 1/2011 de către legea supusă controlului de constituționalitate asupra prevederilor art. 7 alin. (1), prin introducerea lit. e), se creează un cadru legislativ confuz, cu reglementări și condiționări diferite pentru aceeași ipoteză normativă – materia identității de gen, ceea ce afectează claritatea și predictibilitatea legii, aspect contrar cerințelor de calitate ale legii, instituite prin art. 1 alin. (5) din Constituție, raportat la Legea nr. 24/2000, așa cum rezultă din interpretarea dată de instanța constituțională. 

Citeste si: Primul satelit de telecomunicații românesc ar putea fi lansat în spațiu în SUA

Klaus Iohannis consideră că legea criticată întră în contradicție și cu prevederile art. 6- Politici sensibile la dimensiunea de gen, din Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, adoptată la Istanbul la 11 mai 2011, ratificată de România prin Legea nr. 30/2016, care stabilesc că părțile se vor angaja să includă o perspectivă de gen în implementarea și evaluarea impactului dispozițiilor prezentei convenții și pentru a promova și implementa în mod efectiv politicile de egalitate între femei și bărbați și emancipare a femeilor.

Citeste si: “Era nehotărâtă.” Gheorghe Turda, declarații despre relația eșuată cu Elena Merișoreanu- kfetele.ro

Citeste si: Bomba aruncată în presa din Spania despre Pique! Fotbalistul a înșelat-o pe noua lui iubită, Clara Chia Marti- radioimpuls.ro

Citeste si: PNL acuză PSD că pune în pericol sănătatea românilor

Totodată, potrivit art. 14 – Educație, din aceeași Convenție, părțile vor face, acolo unde este cazul, demersurile necesare pentru a include material didactic pe probleme, cum ar fi egalitatea între femei și bărbați, rolurile de gen nestereotipe, respectul reciproc, rezolvarea nonviolentă a conflictelor în relațiile interpersonale, violența de gen împotriva femeilor și dreptul la integritate personală, adaptate capacității în evoluție a elevilor, în curriculumul formal și la toate nivelurile de educație. Mai multe informații despre sesizarea președintelui aici


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si