Legea privind functionarea CSM a fost adoptata de Camera Deputatilor

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri seara cu 177 voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR) si 78 voturi ”impotriva” (PNL, USR) legea 317/2004 privind functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, urmand ca actul normativ sa fie transmis Senatului, care este forul decizional in acest caz.

I. I., miercuri 13 decembrie 2017 , 21:22

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Legea a trecut in forma adoptata de comisia speciala, fara a-i fi adusa nicio modificare in plen. Este ultimul act normativ din pachetul celor trei legi ale Justitiei modificate de comisia speciala condusa de Florin Iordache si adoptate de Camera Deputatilor.

Dezbaterea si votul pe articole la legea 317/2004 au durat peste doua ore si s-au desfasurat potrivit noului regulament al Camerei Deputatilor adoptat in prima parte a zilei.
Din cauza unei defectiuni a sistemului de vot electronic, votul pe amendamentele admise si pe articole a fost dat prin ridicare de maini, iar votul final s-a dat prin apel nominal.
PMP nu a participat nici la dezbaterea pe articole, nici la votul final, dupa ce deputatii formatiunii au parasit sala de plen acuzand ca trei sferturi dintre cei care vor vota o vor face “ca oile”, la indicatiile liderului de partid.

Liviu Dragnea si Mihai Tudose au fost si ei absenti, atat de la dezbaterea legii, cat si de la votul final.

Actul normativ urmeaza sa fie transmis Senatului, care este forul decizional in acest caz.

Comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei a finalizat marti dezbaterea legii 317/2004 privind functionarea CSM, adoptand un raport de admitere cu 13 voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR).

Cea mai controversata modificare anuntata la legea privind functionarea CSM - scoaterea Inspectiei Judiciare din subordinea Consiliuloui Superior al Magistraturii - a fost abandonata in ultimul moment de catre PSD.

Astfel, Inspectia Judiciara (IJ) va ramane in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si nu va fi transformata intr-o institutie independenta, asa cum se prevedea in initiativa de modificare a legii 317/2004. Propunerea ca IJ sa ramana in continuare in cadrul CSM a fost facuta chiar de PSD si sustinuta de presedintele comisiei speciale pentru legile Justitiei, Florin Iordache, cel care a argumentat ca astfel se pastreaza garantia independentei Inspectiei.

”Inspectia Judiciara este structura cu personalitate juridica in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul in municipiul Bucuresti”, se arata in amendamentul, propus de PSD si adoptat de comisia speciala, la alineatul (1) al articolului 65 din legea 317/2004 privind functionarea CSM.

Prevederea in vigoare este aproape identica: ”Se infiinteaza Inspectia Judiciara ca structura cu personalitate juridica in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul in municipiul Bucuresti, prin reorganizarea Inspectiei Judiciare”.

PSD a renuntat marti la propria propunere de scoatere a Inspectiei Judiciare din subordinea CSM si transformarea sa intr-o ”structura cu personalitate juridica, ce functioneaza la nivel national, ca structura unica”.

Potrivit propunerii initiale de modificare a legii 317/2004, Inspectia Judiciara ar fi urmat sa se afle in subordinea unui Consiliu National de Integritate a judecatorilor si procurorilor, ”organism reprezentativ, cu activitate nepermanenta a carui organizare si functionare se stabilesc prin lege”.

De asemenea, propunerea initiala era ca atributiile Consiliului National de Integritate sa fie: numirea si revocarea conducerii Inspectiei Judiciare, primirea raportului anual de evaluare si activitate a Inspectiei, formularea de recomandari referitoare la activitatea Inspectiei Judiciare si inaintarea catre CSM a propunerilor pentru organizarea si functionarea Inspectiei.

Tot marti, comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei a revenit asupra amendamentului sustinut de USR si ALDE privind introducerea imunitatii sporite pentru magistrati si l-a respins, dupa ce reprezentantii celor doua partide au anuntat ca isi retrag propunerea.

Deputatul USR Stelian Ion a solicitat comisiei speciale revenirea asupra amendamentului care prevedea ca magistratii nu pot fi urmariti penal fara incuviintarea CSM, solicitand respingerea acestuia.

Stelian Ion a sustinut ca amendamentul a fost adoptat initial la propunerea si cu sustinirea USR pentru ca dezbaterile in comisie s-au desfasurat in prea mare viteza.
La solicitarea deputatului USR, Florin Iordache a spus ca, din moment ce initiatorul nu isi mai sustine amendamentul, acesta se considera anulat, astfel incat nu va figura in raportul final la capitolul amendamente response.

Nici ALDE nu a mai sustinut amendamentul, desi figura ca initiator alaturi de USR.

”Efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un judecator sau procuror pentru infractiuni savarsite in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea se poate dispune numai dupa incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau procurori, dupa caz. Dispozitiile alin. (4) se aplica in mod corespunzator”, se arata in amendamentul adoptat initial de comisie la propunerea UNJR, CSM, USR si ALDE.

In legea in vigoare, imunitatea magistratilor este doar pentru perchezitie, retinere, arestare preventiva sau arest la domiciliu.

Una dintre modificarile adoptate de comisia speciala la legea 317/2004 a fost introducerea de noi conditii pentru ca un magistrat sa ajunga membru CSM: vechime de minimum 7 ani si sa nu fi fost sanctionat disciplinar in ultimii trei ani.

”Membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din randul judecatorilor si procurorilor numiti de Presedintele Romaniei, cu o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 7 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani”, se arata in noul alineat (1) al articolului 7 din legea 317/2004.

Actul normativ in vigoare prevede ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din randul judecatorilor si procurorilor numiti de Presedintele Romaniei.
Amendamentul a fost propus de Guvern si adoptat cu majoritate de voturi de catre membrii comisiei speciale.

O alta modificare adusa luni legii 317/2004 ii obliga pe mebrii CSM sa depuna ” o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au un interes personal ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege”.

Sursa: News.ro


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Doliu în România! A murit după vaccinarea contra Covid-19! Doliu în România! A murit după vaccinarea contra Covid-19!
demamici.ro
Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
b1.ro
Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică FUGI de... Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică FUGI de acolo. Ce este, de fapt
monitorulcj.ro
O tânără din Cluj-Napoca, agresată sexual în GARĂ. Momente de coșmar O tânără din Cluj-Napoca, agresată sexual în GARĂ. Momente de coșmar
infoactual.ro
Câți BANI câștigă Dorian Popa din vlog-urile postate. Suma lunară depășește limitele... Câți BANI câștigă Dorian Popa din vlog-urile postate. Suma lunară depășește limitele imaginației!
infoactual.ro
Ziua 21, anul 21, secolul 21! Mihai Voropchievici explică: Acţionează întotdeauna... Ziua 21, anul 21, secolul 21! Mihai Voropchievici explică: Acţionează întotdeauna asupra psihicului
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si