Legea privind votul în diaspora a fost adoptată de Senat

Legea privind votul în diaspora a fost adoptată, luni, de plenul Senatului, după ce s-au dat două voturi. La primul, proiectul nu întrunise numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptat.

R.B., luni 01 iulie 2019 , 18:19

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Iniţial, s-au înregistrat 68 de voturi „pentru” şi 15 abţineri, însă erau necesare 69 de voturi favorabile, pentru că este vorba despre o lege organică.

În aceste condiţii, pentru ca legea să nu fie respinsă, s-a mai dat un vot, înregistrându-se 75 de voturi „pentru” şi 9 abţineri.

Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul va merge la Camera Deputaţilor pentru votul final, care va avea loc probabil miercuri.

Citeste si: Votul prin corespondență. Decizie de ultimă oră a Vioricăi Dăncilă

Proiectul a fost elaborat săptămâna trecută de Comisia parlamentară comună pentru codul electoral.

Astfel, s-a decis prelungirea duratei de vot la trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică - pentru românii din diaspora şi posibilitatea ca votarea să continue până la ora 24.00, pentru a le permiţe celor care sunt în incinta consulatelor sau ambasadelor, în incinta secţiilor de votare sau stau la coadă să voteze şi după ora 21.00.

Citeste si: Opoziţia a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă

O altă modificare a legii vizează introducerea votului prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale.

De asemenea, s-a decis că partidele politice vor putea finanţa din bugetele proprii campanii electorale prezidenţiale, considerându-se că un candidat nu îşi poate finanţa singur campania electorală. 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si