Zi liberă pe 29 noiembrie 2021! Cine se bucură de o minivacanţă de 5 zile. Anunţ oficial

29 noiembrie 2021 este zi liberă pentru o parte din angajaţii români. De asemenea, 30 noiembrie 2021 şi 1 decembrie 2021 sunt libere legale de la stat. Urmează, aşadar, o minivacanţă prelungită. Cine trebuie, totuşi, să meargă la muncă în aceste zile?

Author: Andreea Stoica Friday 26 November 2021 , 06:09

29 noiembrie 2021 - zi liberă pentru bugetari

29 noiembrie 2021 - zi liberă pentru bugetari

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

29 noiembrie 2021 va fi zi liberă. De asemenea, 30 noiembrie 2021 şi 1 Decembrie 2021 sunt zile libere nelucrătoare de la stat. Cine nu merge la muncă? 

Elevii vor avea, de asemenea, liber de la şcoală în toate aceste zile!

Singura soluție pentru cei care lucrează în sectorul privat de a avea o minivacanță de cinci zile în perioada 27 noiembrie-1 decembrie 2021 este dacă se folosesc de opțiunile deja existente privind zilele libere în domeniul muncii: zi de concediu de odihnă sau fără plată sau ziua liberă acordată pentru vaccinare.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a inițiat un proiect de hotărâre de guvern pentru ca ziua de luni, 29 noiembrie 2021, să fie zi liberă nelucrătoare, potrivit unui anunț al ministerului.

Motivul este următorul: zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt zile libere stabilite prin Codul Muncii. Acestea pică în zilele de marți și miercuri, iar dacă și 29 noiembrie va fi zi liberă atunci va fi o minivacanță de cinci zile (incluzând și weekendul).

Citeste si: 29 noiembrie 2021, zi liberă: Cine NU beneficiează de mini-vacanţa prelungită?

Liber pe 29 noiembrie 2021, 30 noiembrie 2021 şi 1 decembrie 2021

Liber pe 29 noiembrie 2021, 30 noiembrie 2021 şi 1 decembrie 2021

Ziua de 30 noiembrie 2021 (marţi) e liberă pentru că e Sfântul Andrei, iar 1 Decembrie 2021 este ziua națională a României. 

Citeste si: Mini-vacanţă Sf. Andrei- 1 Decembrie 2021: Câte zile libere vor avea românii?

29 noiembrie 2021, zi liberă. Minivacanță prelungită de Sf. Andrei și 1 Decembrie

Dacă în fiecare an zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 Decembrie (Ziua Națională) sunt sărbători legale și, prin urmare, nelucrătoare, Guvernul se pregătește să acorde și ziua de 29 noiembrie ca zi liberă prin lege.

Salariaţii români, dar și elevii, vor sta acasă de vineri, 26 noiembrie până joi, 2 decembrie. După weekend-ul 27-28 noiembrie, vor urma alte trei zile libere: luni 29 noiembrie, marți 30 noiembrie și miercuri 1 decembrie.

Ziua liberă de 29 noiembrie 2021 ar urma să fie aprobată în şedinţa de Guvern

Guvernul interimar ar urma să aprobe în şedinţă o așa-numită punte, care să le permită bugetarilor să își ia liber și pe data de 29 noiembrie, care pică luni, pentru ca următoarele zile libere să fie unite cu weekend-ul.

Citeste si: Când începe vacanţa de iarnă 2021 pentru elevi?

O minivacanță prelungită este posibilă pentru acest final de toamnă și început de iarnă, mai ales în contextul în care de Paște, Ministrul Muncii nu a acceptat o punte între zilele libere pentru bugetari, însă i-a sfătuit pe angajați să își ia o zi de concediu pentru a beneficia de respectiva minivacanță de Paște.   

Din păcate, cele două sărbători de la sfârșit de an vor cădea în weekend, astfel încât românii nu vor simți că beneficiază de noi zile libere:

  • 25 decembrie- Prima zi de Crăciun (sâmbătă)
  • 26 decembrie- A doua Zi de Crăciun (duminică)

Va fi 29 noiembrie 2021 zi liberă şi la privat?

Cu toţii ştim că 29 noiembrie 2021 este zi liberă pentru bugetari, însă ce se întâmplă cu angajaţii de la privat? Aşa cum bănuiţi, aceştia vor lucra ca într-o zi normală, întrucât Hotărârea de Guvern prevede liber doar pentru bugetari.

Citeste si: Minivacanţă prelungită: Luni, 29 noiembrie 2021 este zi liberă!

Nu toți salariaţii români vor fi liberi de Sf. Andrei și 1 Decembrie

O parte dintre angajați nu vor beneficia de zilele libere atunci când au liber ceilalți bugetari, ci doar ulterior, prin compensare.

Este vorba despre salariații care lucrează în unități sanitare, unități de alimentație publică şi locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Liber pe 29 noiembrie 2021, 30 noiembrie 2021 şi 1 decembrie 2021

Liber pe 29 noiembrie 2021, 30 noiembrie 2021 şi 1 decembrie 2021

Citeste si: Mini-vacanţă Sf. Andrei- 1 Decembrie 2021: Câte zile libere vor avea românii?

Când intră elevii în vacanța de Crăciun?

Semestrul întâi se va finaliza pe data de 22 decembrie, astfel că 23 decembrie este prima zi a vacanței de iarnă. Vacanța de Crăciun era programată să fie și vacanța intersemestrială, însă după decalarea semestrului al doilea, acest lucru nu mai este valabil.

Citeste si: Zile libere anunțate de Guvern. O nouă minivacanță pentru români de Sf.Andrei și 1 Decembrie

Vacanța de Sărbători se încheie pe 9 ianuarie pentru copii de grădiniță și clase primare și pe 2 ianuarie pentru elevii de gimnaziu și liceu.

Zile libere în 2022:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
(deși acestea pică în weekend- sâmbătă și duminică)
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (zi de luni)
22 aprilie — Vinerea Mare
24- 25 aprilie — Paște ortodox 2022
1 mai — Ziua Muncii (deși aceasta pică într-o zi de duminică)
1 iunie — Ziua Copilului (zi de miercuri)
12 iunie (duminică)- Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului (zi de luni)

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Adela, polițista care și-a pus capăt zilelor în gara din Strehaia, și soțul ei aveau... Adela, polițista care și-a pus capăt zilelor în gara din Strehaia, și soțul ei aveau planuri mari în acest an. Ce urmau să facă cei doi
spotmedia.ro
În premieră, un calmar a fost găsit la o adâncime record, unde presiunea e de 600 de... În premieră, un calmar a fost găsit la o adâncime record, unde presiunea e de 600 de ori mai mare decât la suprafață
spotmedia.ro
China se plânge că a primit varianta Omicron de la Occident, prin colete și scrisori China se plânge că a primit varianta Omicron de la Occident, prin colete și scrisori
b1.ro
Mesajul de adio trimis de Adela soțului ei. Polițista s-a sinucis în gara din Strehaia.... Mesajul de adio trimis de Adela soțului ei. Polițista s-a sinucis în gara din Strehaia. „Ea era într-o depresie adâncă. Se simțea bolnavă”
ziareonline.ro
Azi-noapte, părinții fetei din imagine (din Botoșani) au sunat la 112 și au dat-o... Azi-noapte, părinții fetei din imagine (din Botoșani) au sunat la 112 și au dat-o dispărută pe fiica lor. Azi, după ore de căutări, polițiștii au găsit-o pe adolescentă la gară. Ce făcea Iasmina acolo și de ce fugise de acasă
infoactual.ro
Ucraina, o problemă internațională. Mutare a lui Berlusconi în Italia Ucraina, o problemă internațională. Mutare a lui Berlusconi în Italia
evz.ro
Doliu în lumea filmului! Un nume uriaș ne-a părăsit. Va fi de neuitat Doliu în lumea filmului! Un nume uriaș ne-a părăsit. Va fi de neuitat
doctorulzilei.ro
Vrei să slăbești și renunți la PASTE? Faci o mare GREȘEALĂ. Iată când le poți consuma Vrei să slăbești și renunți la PASTE? Faci o mare GREȘEALĂ. Iată când le poți consuma
romaniatv.net
Alertă pentru milioane de pensionari, Guvernul are o nouă formulă de calcul. Anunţul... Alertă pentru milioane de pensionari, Guvernul are o nouă formulă de calcul. Anunţul lui Marius Budăi
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si