Liderii europeni au aprobat joi în unanimitate acordul Brexitulu

Liderii europeni au aprobat joi în unanimitate acordul Brexitului, pe care-l trimit astfel în mod oficial Parlamentului britanic să-l ratifice, relatează The Associated Press.

R.B., joi 17 octombrie 2019 , 20:52

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Noul document nu mai prevede "backstop"-ul - o plasă de siguranţă care menţinea Regatul Unit într-un teritoriu vamal cu UE, refuzat de premierul britanic Boris Johnson pe motiv că împiedica Londra să încheie acorduri de liber-schimb cu ţări terţe. Acest dispozitiv avea ca scop să împiedice reimpunerea unei frontiere fizice între cele diuă Irlande după decenii de ”tulburări” intercomunitare.

Citeste si: VIDEO | De ce vor românii să rămână în Marea Britanie și după Brexit

Biroul preşedintelui Consiliului European a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că şefii de stat şi de guverne din UE au aprobat o declaraţie cu privire la retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Citeste si: Curtea Supremă a Marii Britanii: Suspendarea Parlamentului de către Boris Johnson este ”ilegală”

Ei îndeamnă instituţiile europene să adopte măsuri pentru ca acordul să intre în vigoare la 1 noiembrie şi subliniază că vor ”un parteneriat cât mai strâns cu Regatul Unit în viitor”.

Premierul Boris Johnson a promis să scoată regatul din Uniune la 31 octombrie şi a dat asigurări joi că nu este necesară o nouă amânare.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si