Linie telefonica unde pacientii si personalul medical pot reclama coruptia din spitale. Voiculescu: Ne bazam pe pacienti si pe medici sa ne ajute sa tinem lumina aprinsa

O linie telefonica la care pacientii si cadrele medicale pot reclama cazurile de coruptie din spitale a fost lansata vineri de catre Ministerul Sanatatii. Ministrul Vlad Voiculescu compara coruptia din sistemul de sanatate cu o panza de paianjen pe care "pandesc paianjeni feudali, fara scrupule, care fac din viata pacientilor si din sanatatea acestora o afacere” si spune ca Ministerul Sanatatii are o capacitate scazuta de a descoperi toate cazurile de coruptie, astfel ca se bazeaza pe pacienti si pe cadrele medicale.

Friday 09 December 2016 , 15:32

vlad voiculescu
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Un nou pas vine astazi, in lansarea liniei verzi anticoruptie, in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, mai exact cu Directia Generala Anticoruptie, cu Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie si cu Directia Nationala Anticorupte. Orice roman va putea sesiza telefonic cazurile de coruptie din sistemul sanitar, de la cazuri de conditionare a actului medical, pana la concursuri de angajare trucate sau achizitii cu dedicatie, orice va putea fi raportat prin linia verde anticoruptie”, a declarat

ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, vineri, la lansarea acestei linii telefonice.

El a precizat ca dispeceratul va fi administrat de catre Directia Generala Anticoruptie din Ministerul Afacerilor Interne, care va primi automat inclusiv sesizarile pacientilor trimise prin chestionarele sms. Numarul de telefon la care pacientii si personalul medical vor putea suna este 0800806806.

Ministrul a adaugat ca echipa GovITHub lucreaza in prezent la un portal de sesizari, unde atat personalul medical, cat si pacientii vor putea raporta anonim nereguli din sistemul sanitar.

"Aproape in fiecare saptamana de cand sunt ministru am semnat trimiterea unui dosar de posibila coruptie catre Parchet, catre DNA sau catre alte autoritati competente”, a sustinut Vlad Voiculescu, adaugand ca Ministerul Sanatatii are, inca, o capacitate scazuta in ceea ce priveste descoperirea cazurilor de coruptie.

Acesta a comparat coruptia din sistemul de sanatate cu o panza de paianjen pe care "pandesc paianjeni feudali, fara scrupule, care fac din viata pacientilor si din sanatatea acestora o afacere”.

"Capacitatea Ministerului Sanatatii de a descoperi toate cazurile de coruptie este inca scazuta.

De aceea, ne bazam pe pacienti si pe personalul medical sa ne ajute sa tinem lumina aprinsa. Mii de profesionisti din spitale incearca sa isi faca meseria corect, dar de multe ori sunt afectati de aceasta panza de paianjen. Dar panza de paianjen se rupe usor atunci cand este scuturata. Daca o impungi cu degetul, se face lumina si fiecare paianjen se ascunde in coltul lui. Din pacate, exista riscuri pentru oricine face asta, pentru ca paianjenii pot fi otravitori. De cele mai multe ori, insa, sunt doar foarte urati”, a spus Voiculescu.
Ministrul Sanatatii a vorbit despre transparentizarea realizata de minister cu ajutorul echipei GovITHub, prin care toate informatiile legate de contractele de achizitii publice ale spitalelor, de infrastructura si de echipamentele din spitale, legate de buget si cheltuieli, precum si de rezultatele chestionarelor de masurare a satisfactiei pacientilor si declaratiile de avere si interese ale medicilor vor fi publicate pe internet.

"Pentru prima data, exista o reglementare legislativa unitara cu privire la transparentizare. Toate informatiile sunt agregate pe pagina web transparenta.ms.ro, in curs de dezvoltare de catre echipa GovITHub. Pentru a putea fi analizate cu usurinta de catre jurnalisti si societatea civila, informatiile vor fi accesibile in format deschis, fara exceptie. Pentru prima data, contractele de achizitii publice si cele care implica utilizarea patrimoniului public incheiate de spitale, de catre serviciile judetene de ambulanta, de catre institutiile din subordinea Ministerului Sanatatii, toate vor fi publicare pe internet. De asemenea, pe aceeasi pagina vom agrega informatii cu privire la infrastructura si echipamentele din spitale, la executia bugetului de venituri si cheltuieli, la rezultatele chestionarului de masurare a satisfactiei pacientului prin sms, la declaratiile de avere si interese si sponsorizarile primite de medici de la industria farmaceutica”, a explicat ministrul Sanatatii.

Voiculescu a mai precizat ca va fi transparentizat inclusiv concursul pentru managerii de spitale, iar toate posturile disponibile spitale vor fi publicate si ele pe internet.

"O alta masura de transparentizare a functionarii spitalelor este eliminarea conditiilor restrictive si transparentizarea organizarii concursului pentru manageri de spitale, la care acum pot participa presa, publicul si reprezentantii pacientilor. Toate posturile disponibile in spitale se publica pe posturi.gov.ro si orice functie de conducere in spitale se ocupa prin concurs. Pentru a imbunatati capacitatea ministerului de a combate coruptia, strategia nationala anticoruptie adoptata anul acesta prevede dublarea capacitatii corpului de control si a compartimentului de integritate, precum si realizarea unui mecanism comun de control al Ministerului Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”, a adaugat Vlad Voiculescu.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Cine este, de fapt, tatăl biologic al Antoniei! Artista a aflat mai târziu că Mihail... Cine este, de fapt, tatăl biologic al Antoniei! Artista a aflat mai târziu că Mihail Iacobescu nu este părintele ei: ”când a aflat a fost un pic șocată”
spotmedia.ro
STB – terorism sindical și bombe cu ceas pe roți STB – terorism sindical și bombe cu ceas pe roți
spotmedia.ro
Oficial OMS: Este plauzibil ca pandemia în Europa să se termine după Omicron. Însă... Oficial OMS: Este plauzibil ca pandemia în Europa să se termine după Omicron. Însă virusul ne-ar putea surprinde din nou
b1.ro
Ion Țiriac ar avea de 10 ori mai mulți urmași decât se știa: „Am trei copii oficiali și... Ion Țiriac ar avea de 10 ori mai mulți urmași decât se știa: „Am trei copii oficiali și 30 neoficiali” (GALERIE FOTO)
ziareonline.ro
ŞOC! Iată planul ascuns al lui Vladimir Putin cu Ucraina! Motivul real pentru care... ŞOC! Iată planul ascuns al lui Vladimir Putin cu Ucraina! Motivul real pentru care Armata rusă va intra în forţă în ţara vecină cu noi
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
E crunt ce urmează după pandemie. Boala care va secera milioane de vieți. O spune un... E crunt ce urmează după pandemie. Boala care va secera milioane de vieți. O spune un medic cunoscut
doctorulzilei.ro
Jennifer Aniston și-a cucerit fanii cu această fotografie. Este fabulos cum poate arăta... Jennifer Aniston și-a cucerit fanii cu această fotografie. Este fabulos cum poate arăta la 52 de ani!
romaniatv.net
Larisa Drăgulescu a strâns 2.000.000 de euro din site-urile pentru adulţi. Ce face, zi... Larisa Drăgulescu a strâns 2.000.000 de euro din site-urile pentru adulţi. Ce face, zi de zi, pentru bani
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si