
1 din 3 | Guvernul a decis prelungirea stării de alertă. Noile măsuri vor intra în vigoare sâmbătă - DOCUMENT

2 din 3 | Lista completă a noilor restricții impuse de Guvern. Ce pregătiri fac autoritățile pentru valul 5 al pandemiei după ce numărul cazurilor a explodat la noi în țară
3 din 3 | Guvernul a decis prelungirea stării de alertă. Noile măsuri vor intra în vigoare sâmbătă - DOCUMENT
Noi restricții în România, pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectări cu coronavirus. Guvernul a adoptat, joi, hotărârea privind prelungirea stării de alertă. Noile măsuri intră în vigoare sâmbătă.
Guvernul României a adoptat, joi, hotărârea privind prelungirea stării de alertă. Noile măsuri, între care cea referitoare la purtarea de măşti medicale sau FFP 2, urmează să intre în vigoare sâmbătă. VEZI AICI DOCUMENTUL OFICIAL
Masca de protecție, obligatorie în toate spațiile
Masca de protecție redevine obligatorie în spațiile închise. Măştile textile sau de plastic se vor interzice, aşa că în spaţiile publice închise sau deschise e obligatoriu să avem mască medicală sau FFP2.
,,Pe stradă se va purta cu excepţia momentului în care ai activităţi individuale. La staţia de autobuz, la staţia de metrou, când te duci pe stradă şi sunt alţi oameni", a precizat Raed Arafat, şeful DSU.
Citeste si: În Franța, pașaportul sanitar este transformat în pașaport de vaccinare. Legea trebuie votată de Senat
Fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2:
Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;
Persoanele care sunt singure în birou;
Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;
Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.
Citeste si: Care sunt categoriile de angajați din România care ar putea fi testați săptămânal împotriva COVID-19
Activități cu participare de 50% din capacitate
Se mențin măsurile în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.
Participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.
Citeste si: Doze de vaccin anti-Covid au fost furate de la un centru din Botoșani
De la această regulă sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.
Persoanele nevaccinate ar putea sta mai mult în carantină
"Urmează să se facă o modificare la decizia CNSU pe perioada de carantinare și pe perioada de izolare.
Înțelegerea pe care o avem la acest moment și urmează ca astăzi sau mâine cel târziu să emitem o hotărâre a CNSU, după cum decide premierul.
Aici vorbim de reducerea perioadei de carantinare și de izolare.
Și e posibil să fie diferențiat pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau trecute prin boală și persoanele care sunt. Ideea este să mergem pe o reducere a perioadei de carantinare și de izolare.Zilele exacte o să le vedeți când vom anunța hotărârea CNSU", a spus Raed Arafat.
Este studentă în anul al treilea la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București. A absolvit profilul filologic al Colegiului Național Ion Creangă din Capitală.
Pasiunea ei pentru domeniul jurnalistic a început încă de pe vremea când era elevă în clasele primare. Fiind foarte dornică să afle mai multe lucruri despre mass-media și televiziune, Alexandra a urmat mai multe cursuri destinate copiilor și adolescenților.
Pe lânga pasiunea pentru jurnalism, Alexandra este foarte interesată de teatru și film. În liceu a urmat cursuri de actorie și a participat la festivaluri pentru liceeni., iar ,,Titanic Vals” de Tudor Mușatescu este piesa ei de teatru preferată.