Este pentru prima dată când grupul de familie al omului de afaceri american, care include cluburi de golf, hoteluri de lux şi proprietăţi imobiliare, este condamnat în zona penală, a făcut cunoscut într-un comunicat procurorul din Manhattan, Alvin Bragg.

Citește și: Alegeri în SUA. Trump acuză fraudarea alegerilor, după primele rezultate

Fostul preşedinte al SUA Donald Trump este în prezent candidat oficial la învestitura republicană pentru 2024.

Citește și: Donald Trump candidează din nou pentru Casa Albă

Trump abordează această cursă dintr-o poziţie mai proastă decât a sperat, slăbit de rezultatele dezamăgitoare pentru republicanii pe care i-a susţinut la alegerile de la jumătatea mandatului, în timp ce unul dintre potenţialii săi rivali, guvernatorul Floridei Ron DeSantis a fost reales triumfător.

Decizie împotriva familiei lui Trump la New York

Juriul tribunalului din Manhattan, care s-a retras luni pentru a delibera după mai bine de o lună de audieri, "a declarat Trump Corporation şi Trump Payroll Corporation vinovate pentru toate capetele de acuzare", 17 în total, a adăugat procurorul Alvin Bragg, un ales democrat.

Sentinţa ar urma să fie pronunţată pe 13 ianuarie 2023, a adăugat biroul său, potrivit Agerpres.

Cele două companii au fost judecate pentru evaziune fiscală şi falsificare de declaraţii contabile, în special cu scopul de a ascunde de serviciile fiscale compensaţii financiare acordate unor manageri, în special ale fostului său director financiar

Allen Weisselberg care a pledat vinovat.

"S-au sustras legii timp de 13 ani"

"Timp de 13 ani, Trump Organization şi Trump Payroll Corporation s-au sustras legii, acordând unor manageri beneficii şi remuneraţii somptuoase, ascunzând în acelaşi timp aceste avantaje de autorităţile fiscale pentru a evita plata impozitelor", a adăugat Alvin Bragg, referindu-se la un "caz de lăcomie şi înşelăciune".

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

Donald Trump denunță "vânătoarea de vrăjitoare" 

De la deschiderea procesului, la sfârşitul lui octombrie, Donald Trump a denunţat o "vânătoare de vrăjitoare" condusă de democraţi, chiar dacă nu era vizat personal de acest proces.

"Nu suntem de acord cu acest verdict şi vom face apel", a răspuns într-o declaraţie trimisă AFP o avocată a Trump Organization, Susan Necheles.

Citește și: Donald Trump, anunț îngrijorător: ''Vom ajunge la al treilea război mondial”

"Weisselberg a mărturisit sub jurământ că a trădat încrederea pe care compania i-a acordat-o şi că, în orice moment, a acţionat numai pentru câştigul său personal şi din lăcomie personală", a mai argumentat o purtătoare de cuvânt a organizaţiei.

Unul dintre colaboratorii cei mai fideli ai magnatului imobiliar, Allen Weisselberg, 75 de ani, a pledat vinovat pentru toate cele 15 capete de acuzare, printr-un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

El a depus mărturie la proces unde a recunoscut că a beneficiat de avantaje în natură: un apartament într-un cartier de lux din Manhattan, închirierea a două maşini Mercedes pentru el şi soţia sa ori sau bani în numerar pentru vacanţe.

Citeste si: Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul său au rămas blocați în pădure: „Am plecat prin pădure, pe jos, să căutăm o pensiune.”- kfetele.ro

Citeste si: Lora sare în apărarea Sânzianei Negru după scandalul de la Electric Castle: ”Bunul simț aruncat la gunoi este mai grav”- radioimpuls.ro

Donald Trump este vizat de mai multe proceduri judiciare, dar nu face deocamdată obiectul niciunei inculpări.

La trei zile după ce şi-a declarat candidatura pentru 2024, la jumătatea lui noiembrie, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunţat numirea unui procuror special, Jack Smith, care să preia două anchete în curs ale justiţiei americane: una privind eforturile fostului lider de la Casa Albă de a schimba rezultatele prezidenţialelor din 2020, cealaltă legată de gestionarea arhivelor prezidenţiale.

Din octombrie 2023, Donald Trump va compărea şi la New York, la civil de data aceasta, alături de trei dintre copiii săi, acuzaţi ca şi aceştia de practici fiscale frauduloase în cadrul Trump Organization.

În acest dosar, procurorul general al statului New York, Letitia James, îl acuză pe omul de afaceri republican şi pe copiii săi că au manipulat "în mod deliberat" evaluările activelor grupului pentru a obţine împrumuturi mai avantajoase de la bănci sau pentru a-i reduce impozitele.

Ea pretinde daune în valoare de 250 de milioane de dolari în numele statului, precum şi interdicţii de a mai conduce companii pentru fostul preşedinte şi pentru rudele sale apropiate. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si