
Lovitură grea primită de Cristian Popescu Piedone
Cristian Popescu Piedone, noul șef al ANPC, s-a impus în centrul atenției publice prin acțiunile în forță pe care le-a declanșat în ultimele săptămâni.
Pe data de 21 martie, Curtea de Apel București a stabilit că apelul făcut de Cristian Popescu Piedone, prin care voia să scape de acuzațiile ANI, se respinge.
Potrivit Bugetul.ro, pentru fapta depistată de Agenția Națională de Integritate, și-ar putea lua „adio” de la șefia ANPC!
Speranța fostului primar ar fi în recursul pe care îl poate face în cel mult 15 zile, tot la Curtea de Apel.
În caz contrar, înseamnă că va rămâne în picioare decizia ANI, care l-ar putea lăsa șomer. Decizia abia a fost publicată pe portalul instanțelor.
„Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de către reclamantul POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE în contradictoriu cu pârâta AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a X-a de Contencios Administrativ şi Fiscal şi pentru Achiziţii Publice, sub sancţiunea nulităţii.
Care este acuzația adusă de ANI împotriva lui Piedone
Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat că Piedone și-a numit ginerele într-o comisie, lucru de pe urmă căruia ar fi obținut foloase materiale.
„În exercitarea atribuțiilor de primar, a emis și a semnat dispoziția de numire a ginerelui său (afin de gradul I) în calitate de membru al Comisiei pentru vânzarea spațiilor comerciale sau de prestări servicii care cad sub incidența Legii nr.
550/2002, calitate de pe urma căreia a obținut un folos material (venituri încasate în anii 2021 și 2022) în valoare totală de 109.520 RON”, conform ANI.Trei ani pe margine pentru Piedone?
În cazul în care decizia ANI rămâne, Cristian Popescu Piedone ar putea pierde șefia ANPC. De ce? Explicația este extrem de simplă. Ceea ce a făcut el, din postura de primar la Sectorul 5, se numește conflict de interese pentru că a angajat la stat o rudă de gradul I.
Conform Legii 176/2010, articolul 25, alineatul 2, persoana găsită în incompatibilitate sau conflict de interese nu mai are dreptul de a ocupa aceeași funcție publică timp de 3 ani. În acest sens, CCR a precizat că interdicția se referă la orice funcție publică, adică și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.