Ludovic Orban: România poate accesa 5 miliarde de euro pentru repornirea economiei

Premierul Ludovic Orban a anunţat că România va beneficia de fonduri europene în valoare de 5 miliarde de euro care vor ajuta la repornirea economiei.

Author: A.M.S. miercuri 20 mai 2020 , 19:10

Ludovic Orban face un nou anunţ
Ludovic Orban face un nou anunţ
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

  Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri seară, că România poate accesa sume cuprinse între 3 miliarde şi 5 miliarde de euro, finanţare europeană. El a spus că autorităţile vor acorda până la 30 la sută din salariu companiilor care vor oferi locuri de muncă românilor, pe o perioadă de trei luni de zile.

  "Putem spune astăzi că România are garanţia că va beneficia de finanţare la nivel european penru a putea pune în practică măsurile de ocupare care au fost gândite la nivelul României, măsuri care vin în sprijin atât angajaţilor, cât şi angajtorilor", a declarat Orban, miercuri seară, la Palatul Victoria.

  Orban a spus că România trebuie să ofere o garanţie de până la 400 de milioane de euro şi poate beneficia, conform calculelor Guvernului român, de o sumă cuprinsă între 3 miliarde şi 5 miliarde de euro, suma totală folosită în acest program fiind de 100 de miliarde.  Orban a reiterat măsurile de prijin oferite de Guvernul român angajatorilor şi angajaţilor, precum plata şomajului tehnic pentru acele domenii în care sunt menţinute restricţii sau măsuri active de sprijin financiar pentru angajaţii care îşi reiau activitatea în cadrul firmelor în care au lucrat.

  "Evaluarea pe care o avem indică faptul că există aproape 600.000 de români care s-au aflat în şomaj tehnic şi 700.000 de români aflaţi în căutarea unui loc de muncă", a afirmat el.

  Orban a menţionat că sunt 350.000 de persoane cărora li s-a încheiat contractul de muncă, iar între 300-350.000 de români s-au întors în ţară.

  "Vom acorda un procent de până la 30% companiilor care vor oferi locuri de muncă cetăţenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă pe o perioadă de trei luni de zile,” a spus Orban.

  Acesta a spus că în ceea ce priveşte categorii precum tinerii absolvenţi sau cei aflaţi în pragul pensonrii angajatorii vor primi "un procent semnficativ din salariul brut pe o perioad de timp mai lungă”.

  Orban a spus că după încetarea perioadei de plată a sumei companiile beneficiare trebuie să păstreze în funcţii angajaţii pentru care au primit acest sprijin.

  Şeful Guvernului a mai spus că şi pentru muncitorii zilieri Guvernul va adopta un act normativ care să prevadă o măsură activă de susţinere.

  "Premierul Ludovic Orban va susține astăzi, începând cu ora 20.00, declarații de presă la Palatul Victoria", a anunţat Executivul.

  Ludovic Orban face un nou anunţ
  Ludovic Orban face un nou anunţ

  Citeste si: Parlamentul a votat introducerea stării de alertă pe teritoriul României- LIVE

  Citeste si: Scandal în Parlament pentru starea de alertă. Marcel Ciolacu a vrut să suspende ședința. „Încălcaţi legea”

  Citeste si: E oficial! Devine obligatoriu pe toată perioada stării de alertă. Nelu Tătaru a aprobat Ordinul

  Hotărârea Guvernului prin care este declarată starea de alertă și sunt impuse măsurile pentru combaterea pandemiei de COVID-19 a fost adoptată, miercuri, de Parlament. Deputații și senatorii au inclus obligația ca Guvernul să furnizeze măști pentru familiile și persoanele defavorizate.

  O altă modificare adoptată de Parlament prevede că autoritățile locale vor putea suspenda sau numi persoanele din conducerea unităților sanitare din subordine.

  De asemenea, Guvernul, prin Ministerul Sănătății, va pune la dispoziția autorităților locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ – teritoriale respective.

  Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că sunt în curs de elaborare ordinele de miniştri prin care se vor implementa măsurile din Hotărâre.

  Starea de alertă este instituită pentru o perioadă de 30 de zile, începând din data de 18 mai, când a fost adoptată de Guvern.

   


  Abonează-te pe


  Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
  Te-ar putea interesa si