Ludovic Orban este noul presedinte al PNL, potrivit unor surse

Ludovic Orban este noul presedinte al PNL, el castigand alegerile din partid in fata lui Cristian Busoi, au declarat surse liberale citate de News.ro, rezultatul votului nefiind inca anuntat in congres.

sâmbătă 17 iunie 2017 , 17:19

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

UPDATE: Conform surselor citate, Ludovic Orban a fost ales cu o diferenta semnificativa de voturi fata de contracandidatul sau Cristian Busoi.

Votul a fost pe buletine. Rezultatul votului urmeaza sa fie prezentat oficial in fata celor cinci mii de delegati la Congresul PNL care se desfasoara la Romexpo.

Congresul PNL va avea loc sambata la Romexpo incepand cu ora 11:00 in prezenta a peste 5.000 de delegati. Principalul punct pe ordinea de zi a reuniunii va fi alegerea noului presedinte al partidului, dupa ce ultimul sef al liberalilor ales de congres a fost Klaus Iohannis in iunie 2014.

De asemenea, congresul de sambata este prima reuniune a acestui for de la incheierea fuziunii dintre PNL si PDL.

Congresul va avea de ales intre doi vechi liberali pentru presedintia partidului: Ludovic Orban si Cristian Busoi. Fostul democrat-liberal Catalin Predoiu, primul care si-a anuntat candidatura la sefia PNL, s-a retras din cursa invocand jocuri de culise din partid inainte ca pretendentii la postul de presedinte sa anunte programele cu care candideaza. Un alt candidat, Viorel Catarama, a fost eliminat la randul sau din competitie pentru ca nu a reusit sa obtina sprijin pentru candidatura sa din partea a cel putin 10 organizatii judetene, asa cum prevede Statutul PNL.

Candidatii la sefia PNL au avut de trecut o serie de etape eliminatorii preliminare intrarii in cursa pentru functia suprema in partid. Mai intai, pentru a putea depune motiunea de candidatura, care contine viziunea despre partid celui care vrea sa fie presedinte, doritorii au trebuit sa stranga minimum 35 de semnaturi din partea membrilor de partid. Apoi, dupa depunere, pentru a putea fi prezentata in congres, fiecare motiune a trebuit validata de cel putin zece organizatii judetene ale partidului.

In urma votului din filiale, Ludovic Orban a capitalizat cea mai mare sustinere, atat ca numar de voturi, cat si ca greutate in partid a celor care fac parte din echipa sa.
Motiunea depusa de Ludovic Orban, in baza careia a intrat in competitia interna pentru presedintia PNL, este intitulata ”Partidul National Liberal, Forta Dreptei” si are ca obiective castigarea alegerilor prezidentiale, a alegerilor locale si parlamentare, precum si formarea Guvernului de catre PNL.Documentul prevede si ca unul dintre obiectivele principale ale viitoarei conduceri va fi desavarsirea fuziunii intre PDL si vechiul PNL, care, pentru a deveni realitate, trebuie sa faca ”sa dispara etichetarea si discriminarea” intre membrii partidului.

Ludovic Orban isi propune instituirea ”unei reale democratii” in partid prin ”radierea” delictului de opinie, respectarea ”cu strictete” a institutiei votului secret si eliminarea ”interimatelor prelungi” numite de catre conducerea centrala.

La randul sau, motiunea cu care Cristian Busoi candideaza la presedintia PNL, intitulata ”PNL - Partidul viitorului. Pentru o Romanie dreapta, echilibrata si puternica”, propune membrilor partidului sa-si asume liberalismul civic ca ideologie si sa contruiasca o Romania care sa fie cel mai pro-european stat de la granita de est a Uniunii Europene.

El isi propune sa atraga catre PNL oamenii de afaceri, angajatii din mediul privat, persoanele implicate in mediul ONG-urilor, tinerii conectati la retelele sociale, acestia fiind cei care au stopat proiectul Rosia Montana, au blocat alegerea lui Victor Ponta ca presedinte al Romaniei in 2014 si au blocat OUG 13 in 2017.

In domeniul economic, Cristian Busoi sustine reducerea rolului statului in economie, pastrarea cotei unice si taxare zero pentru infiintarea de firme si contributii sociale zero pentru locurile de munca nou create. In plan politic, presedintele PNL Bucuresti estimeaza ca bazinul electoral al PNL este de circa 45%, insa acesta s-a indepartat de partid in ultimii ani.
La congresul de sambata, pe langa liderul partidului, vor fi alesi si presedintele Curtii de Arbitraj si cel al Comisiei Nationale de Revizie si Cenzori.

Congresul va fi urmat duminica de sedinta Consiliului National care va alege echipa centrala a conducerii PNL, Biroul Executiv. Acesta cuprinde patru prim-vicepresedinti, 16 vicepresedinti si 16 membri, care urmeaza sa fie alesi duminica, 18 iunie, in cadrul Consiliului National.

Nu mai putin de 108 membri ai PNL si-au depus candidaturile pentru aceste functii, 8 candidand pentru cele 4 functii de prim-vicepresedinte, 51 pentru cele 16 functii de vicepresedinte si 49 pentru celelalte 16 functii de membru simplu.

Sursa: news.ro

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar putea interesa si