Lumea se confruntă cu cel mai grav şoc alimentar din ultimul deceniu. Avertismentul FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că lumea se confruntă în prezent cu un şoc alimentar cel puţin la fel de grav cu cel cunoscut în urmă cu peste un deceniu, iar insecuritatea alimentară se va agrava. Autoritățile au făcut un apel pentru o abordare decisivă şi coordonată, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Author: Alexandra Costea joi 29 septembrie 2022 , 19:55

Lumea se confruntă cu cel mai grav şoc alimentar din ultimul deceniu. Avertismentul FMI

Lumea se confruntă cu cel mai grav şoc alimentar din ultimul deceniu. Avertismentul FMI

[Sursa foto: istock.com]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cu toate că prețurile la nivel mondial al alimentelor au scăzut în ultimele luni, insecuritatea alimentară este posibil să se agraveze din cauza mai multor factori precum blocajele de aprovizionare, obstacolele care stau în calea recoltelor din Ucraina şi preţurile ridicate la îngrăşăminte şi energie, a transmis FMI într-un raport

publicat joi, 29 septembrie 2022.

Citeste si: Vești bune pentru șoferi! Guvernul prelungește compensarea prețului la carburanți până la sfârșitul anului

Conform instituţiei financiare, criza alimentară care se desfășoară în aceste momente este cel puţin comparabilă cu cea din anii 2007-2008, care a provocat probleme grave în aprovizionarea cu alimente şi multiple decese şi a generat turbulenţe sociale şi politice.

Pregătiriile FMI pentru criza alimentară. Ce se va întâmpla în următoarea perioadă

Un număr de 48 de ţări au fost indentificate ca fiind cele mai afectate de criză din cauza unor presiuni semnificative asupra balanţei de plăţi, insecurităţii alimentare acute, iar cele mai sumbre perspective sunt pentru regiunea Sahel şi alte părţi din Africa sub-sahariană.

Pe lângă suferinţele umane, costurile pentru economiile acestor state sunt de ordinul miliardelor de dolari, a transmis FMI.

"Efectele combinate ale creşterii preţurilor la alimente şi energie şi constrângerile de aprovizionare nu doar că reduc standardele de viaţă dar este posibil să majoreze sărăcia şi să reducă creşterea pe termen lung, fiind posibil să alimenteze turbulenţele sociale şi migraţia pe scară largă", au precizat autorii raportului Bjorn Rother, Sebastian Sosa, Lukas Kohler şi Gaelle Pierre.

Citeste si: VIDEO- Autoritățile nu se grăbesc să anunțe un procent clar cu care se vor majora pensiile

Perspectivele extrem de incerte, diminuarea stocurilor de alimente şi prognozele negative cu privire la recoltele de orez vor afecta de asemenea pieţele, susţin autorii raportului. Aceasta pe lângă şocurile climatice, conflictele şi pandemia de Covid-19 care au dus la creşterea insecurităţii alimentare în ultimii cinci ani. În prezent, Fondul Monetar Internaţional se gândeşte la introducerea unu aşa-numite "ferestre pentru şocul alimentar". Noua facilitate a FMI pentru ţările afectate de criza alimentară va fi disponibilă timp de 12 luni de la aprobare. Directorul FMI, Kristalina Georgieva, a spus săptămâna trecută că nu există îndoieli că boardul FMI va aproba, în curând, noua facilitate.

Citeste si: Șeful PSD, noi informații despre plafonarea prețurilor la energie. "Puține țări și-au permis asta în Europa"


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si