Macron îl acuză pe Bolsonaro că a ”minţit” cu privire la lupta împotriva modificărilor climatice! Merkel şi Trudeau vor ca G7 să discute despre incendiile din Amazonia

Preşedintele francez Emmanuel Macron îl acuză pe omologul său brazilian Jair Bolsonaro de faptul că a ”minţit” cu privire la angajamentele în favoarea luptei împotriva modificărilor climatice şi a anunţat vineri că, în aceste condiţii, Franţa se opune tratatutului de liber-schimb controversat UE-Mercosur, a anunţat preşedinţia franceză, relatează AFP.

A.N.C, vineri 23 august 2019 , 17:01

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

”Ţinând cont de atitudinea Braziliei în ultimele săptămâni, preşedintele Republicii nu poate decât să considere că preşedintele Bolsonaro l-a minţit la summitul (G20) de la Osaka”, afirmă Palatul Elysée.

”Preşedintele Bolsonaro a decis să nu-şi respecte angajamentele climatice şi să nu se angajeze în domeniul biodiversităţii”, acuză preşedinţia franceză.

”În aceste condiţii, Franţa se opune acordului (de liber-schimb încheiat între Uniunea Europeană şi) Mercosur”, anunţă preşedinţa franceză.

Incendii de pădure care se extind rapid în Amazonia sunt pe cale să devină un subiect diplomatic major, cu multiple repercusiuni internaţionale, în timp ce se multiplică apeluri la salvarea ”plămânului planetei”.

Macron şi-a exprimat îngrijorarea, joi, într-un mesaj postat pe Twitter, faţă de incendiile care devstează cea mai vastă pădure tropicală de pe planetă, vorbind despre o ”criză internaţională” şi invitând ţările industrializate din cadrul G7 la summitul care se deschide sâmbătă la Biarritz, în sudul Franţei, ”să vorbească despre această urgenţă”.

Citeste si: Dana Gârbovan: "Am acceptat de principiu propunerea de a fi ministru"

Citeste si: Viorica Dăncilă, operație estetică înainte să înceapă campania electorală

Citeste si: Viorica Dăncilă despre alegerile prezidențiale: "Este ultima carte a acestui partid"

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul canadian Justin Trudeau, doi membri G7, au apreciat de asemenea că este imperativ să se discute despre inendiile masive în timpul reuniunii de la Biarritz.

Preşedintele barzilian l-a acuzat, în schimb, pe omologul său francez că vrea să ”instrumentalizeze” subiectul ”în vederea unor câştiguri politice personale”.

”Sugestia preşedintelui francez potrivit căreia afacerile amazoniene să fie discutate la (summitul) G7, fără participarea regiunii, evocă o mentalitate colonialistă depăşită în secolul al XXI-lea”, scris Bolsonaro pe Twitter, un sceptic faţă de lupta împotriva încălzirii globale.

Acordul de liber-schimb între UE şi Mercosur - Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay - semnat în iunie, după 20 de ani de negocieri, este foarte criticat, mai ales de către sectorul agricol şi ecologişti.

Franţa şi-a condiţionat validarea acordului de respectarea de către Brazilia a anumitor angajamente de mediu care au fost discutate la summitul de la Osaka, în Japonia, al G20, o instanţă în care Brazilia este membră.

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si