Macron îl primeşte pe Putin în calitate de ”vecin important” înaintea summitului G7

Emmanuel Macron îl primeşte luni - după doi ani de încercări de reluare a relaţiilor franco ruse - pe Vladimir Putin, în calitate de ”vecin important”, de neocolit în conflictele în curs, un fel de paliativ la absenţa Moscovei la summitul G7 prevăzut în weekend, relatează AFP.

R.B., luni 19 august 2019 , 19:11

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Liderul Kremlinului era aşteptat către ora locală 16.00 (17.00, ora României) la Fort de Brégançon, reşedinţa şefului statului francez, unde zeci de jandarmi supravegheau căile de acces, iar două vedete aparţinând Marinei franceze patrulau în larg.

Aflaţi în contact telefonic cu regularitate, cei doi lideri s-au văzut în mai multe rânduri tête-à-tête.

Emmanuel Macron l-a primit la fastuousul Versailles în mai 2017, imediat după ce a fost ales, iar apoi s-a dus, la invitaţia acestuia, la Sankt Petersburg în anul următor. Ei au discutat la summiturile G20, ultimul la Osaka în iunie.

Citeste si: VIDEO | Summit european cu baie de multime

Este vorba despre un contact constant şi despre relaţii mai puţin degradate decât în preşedinţia lui François Hollande.

Aflaţi în dezacord în multe dosare, relaţiile lor, sincere şi totodată tensioate, nu au fost întrerupe niciodată.

La Versailles, în faţa unui Vladimir Putin impasibil, Emmanuel Macron a criticat în mod public reprimarea homosexualilor în Cecenia şi amestecul presei ruse - Russia Today şi Sputnik - în campania electorală.

Citeste si: Brexitul a fost amânat până pe 31 octombrie, iar Donald Tusk avertizează Marea Britanie să nu "irosească" acest timp

În iunie, Putin nu şi-a ascuns dispreţul faţă de democraţiile liberale, pe care le-a catalogat drept ”depăşite”. Macron s-a declarat într-un ”dezacord ireductibil” şi a apreciat că democraţiile liberale au ”multe de adus”, chiar dacă ”regimurile iliberale pot da sentimentul că sunt mai eficiente” uneori.

De asemenea, Parisul a avertizat recent Moscova să nu recurgă excesiv la forţă în recente manifestaţii ale opozanţilor, iar Kremlinul i-a replicat imediat că Franţa nu are să-i dea lecţii,având în vedere tratamentul aplicat de poliţie mişcării sociale a ”vestelor galbene”.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si