UPDATE: Premierul italian Matteo Renzi a anunţat miercuri seara că bilanţul cutremurului din Umbria a ajuns la 120 de morţi, transmite Sky News. Protecţia Civilă din Italia a anunţat anterior un bilanţ oficial de 80 de morţi.

"Cel puţin 120 de vieţi au fost pierdute până acum, iar bilanţul nu este definitiv", a spus preşedintele Consiliului italian, potrivit News.ro.

"Răniţii şi bolnavii care au fost conduşi de la Amatrice şi Accumoli cu elicoptere şi ambulanţe sunt 368 la număr", a precizat Renzi.

De peste 12 ore centrul Italiei sta sub semnul doliului. Era 4:36, ora Romaniei, cand pamantul incepea sa se cutremure cu o forta uriasa: 6,2 pe scara Richter.

Prinsi intr-un somn adanc, localnicii au de dus o lupta nedreapta. Cine a reactionat rapid a scapat cu viata.

Cea mai afectata zona este Amatrice, unde chiar s-a daramat absolut totul, chiar absolut totul. Este o zona foarte, foarte afectata!

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

„M-am trezit, auzeam zgomotul paharelor care se ciocneau in salon. Se ciocneau paharele intre ele si mi-am dat seama ca este cutremur”, spune Anda Anghele.

Primele raze de soare dezvaluie o realitate greu de privit. Accumoli, Amatrice, Posta sau Arquata del Tronto sunt acum doar nume de orase. Seismul aproape ca le-a sters de pe fata pamantului.

Bilantul sumbru al victimelor creste de la ora la ora.

La amiaza autoritatile numara 38 de morti si sute de raniti. Cei care au fugit din calea prapadului privesc neputinciosi cum Mama Natura i-a lasat fara cei dragi si fara agoniseala.

„Am incercat sa aprind lumina, ca sa ma orientez, dar am constatat ca nu aveam current electric. Apoi mi-am prins sotia de mana si am incercat sa ne gasim drumul spre iesire”, povesteste un barbat.

O lupta grea au de dus si echipele de salvatori trimise in zonele afectate. Distrugerile sunt atat de mari incat doar o minune ii poate ajuta sa gaseasca supravietuitori. Dar acest barbat poate spune ca s-a nascut a doua oara. E prizonier sub tone de piatra, insa o femeie ii aude strigatele de ajutor.

Dupa o munca titanica, mai multi barbati reusesc sa dea la o parte sarcofagul din beton, iar omul este scos, teafar si nevatamat, de sub daramaturi.

"Aici este un apartament care a fost inchiriat unei familii si care s-a prabusit, dupa cum vedeti. Acolo sunt tatal, mama si doi copii. Unul in varsta de 8 luni si altul de doi ani. Speranta noastra este sa ii gasim in viata", spune un salvator.

Strazile au fost transformate in spitale mobile, unde medicii au asezat targi si paturi de campanie, pentru ca ranitii sa poata primi ingrijri imediate.

Din fericire, Ministerul de Externe anunta ca nu a fost anuntat, pana acum, decesul vreunui cetatean roman. Totusi, mai multe numere de urgenta au fost puse la dispozitie. Autoritatile italiene spera ca bilantul deceselor sa nu creasca, dar operatiunile de salvare vor continua si peste noapte.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si