Mai multe ONG-uri propun o soluție pentru educația online a elevilor

Mai multe ONG-uri propun recondiţionarea computerelor uzate şi casate de către companii, organizaţii şi instituţii, precum şi de către persoane fizice ca soluţie pentru accesul elevilor la educaţia online şi offline, solicitând declanşarea unui program de colectare şi recondiţionare susţinut financiar de Ministerului Educaţiei şi logistic de Ministerul Mediului.

Author: I.C. joi 07 mai 2020 , 12:21

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Un grup de organizaţii neguvernamentale din domeniile educaţiei, social şi de mediu a trimis o scrisoare deschisă Ministerului Educaţiei şi Cercetării prin care propune ca una dintre soluţiile pentru acoperirea necesarului de calculatoare pentru accesul elevilor la educaţia online şi offline să fie recondiţionarea computerelor uzate şi casate de către companii, organizaţii şi instituţii, precum şi de către persoane fizice.

Citeste si: Raed Arafat: „Bisericile nu vor putea fi deschise din 15 mai”

Cele 20 de organizaţii neguvernamentale propun demararea unui amplu program de colectare şi recondiţionare a computerelor uzate. Programul va trebui susţinut financiar de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi logistic de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

”Costurile per calculator recondiţionat sunt de cel puţin de două ori mai mici decât cele ale unuia nou pentru o configuraţie fezabilă pentru educaţia digitală, sprijinind în acelaşi timp realizarea obligaţiilor naţionale pentru reciclare şi contribuind la creşterea pieţei muncii”, explică reprezentanţii ONG-urilor în scrisoare.

Citeste si: Autoritățile sunt în alertă maximă! Gripa aviară amenință din nou România

Organizaţiile argumentează că impactul crizei generate de răspândirea virusului SARS-CoV-2 asupra sistemului de educaţie a reliefat şi a adâncit una din problemele majore, existentă şi anterior acestei crizei, şi anume cea a lipsei accesului la educaţia digitală, una din cauzele principale fiind lipsa computerelor, iar analiza datelor statistice arată că numărul copiilor care nu au acasă un calculator continuă să fie semnificativ, de peste 1 milion, iar lipsa unui computer/ tabletă/ telefon smart reprezintă unul „impedimentele serioase pentru învăţare” în 65% din cazuri.

”Anual în România sunt casate mii de calculatoare uzate. Aproximativ 40% din acestea pot fi reparate pentru o folosinţă optimă de către elevi, conform activităţii de peste 10 ani de recondiţionare realizată de Asociaţia Ateliere Fără Frontiere prin care au fost donate peste 15.000 de calculatoare către mai mult de 1000 de şcoli din zone marginalizate, cu sprijinul financiar al sponsorilor şi al organizaţiei Ecotic. Tot acest efort a fost realizat într-una din întreprinderile sociale ale Asociaţiei Ateliere Fără Frontiere în care lucrează persoane vulnerabile cărora asociaţia le oferă servicii de acompaniere socio-profesională care se finalizează cu integrarea lor pe piaţa convenţională a muncii”, afirmă semnatarii scrisorii.

Citeste si: Raed Arafat trage semnalul de alarmă: „Să nu uităm că valul doi va veni”

ONG-urile care s-au adresat Ministerului Educaţiei sunt: Asociaţia Ateliere Fără Frontiere, Ecotic, Uniunea Profesorilor de Informatică din România (UPIR), Coaliţia pentru Educaţie, Human Catalyst, Salvaţi Copiii, REPER21, Roma Education Fund, Digital Citizens- Think Thank, Institute for Digital Government, Asociaţia Reality Check, Coaliţia pentru Educaţie Digitală, Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali din România, Reţeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserţie, Centrul de analiză şi inovare economico-socială (CAIES), ECOSENS, Organizaţia Umanitară Concordia, Fundaţia Alături de Voi, Institutul Bucovina, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Protecţia Copiilor (FONPC).


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si