O primă sesizare a fost depusă la CCR de publicația „Calea europeană”. De asemenea, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a sesizat Curtea Constituțională cu o cerere de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, după cum a confirmat rectorul Remus Pricopie.

Citește și: Ce scenarii sunt posibile după "dovezile CSAT" privind implicarea Rusiei în ascensiunea lui Călin Georgescu

Potrivit acestei solicitări, Călin Georgescu ar trebui să fie scos din cursa pentru președinția României, date fiind dovezile aduse în ședința CSAT.

Publicaţia Calea Europeană a transmis că a sesizat joi Curtea Constituţională a României privind ilegalităţile identificate şi comunicate de CSAT în legătura cu desfăşurarea procesului electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidenţiale.

”Având în vedere concluziile privind vicierea procesului electoral din România, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, printr-o serie de ilegalităţi identificate şi comunicate public de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi având în vedere că niciun proces electoral viciat nu poate sta la baza funcţionării unui stat democratic, membru al Uniunii Europene şi al NATO, vă solicităm să vă exercitaţi prerogativele legale şi constituţionale pentru ca alegerile din România să se deruleze în condiţii de legalitate deplină, cu respect faţă de cetăţenii acestei ţări şi faţă de valorile lumii democratice şi ale statului de drept“, se arată în sesizarea făcută publică de Calea Europeană.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un avion a cerut aterizarea de urgență în România. După ce a zburat în cerc deasupra judeţului Vâlcea, a aterizat pe Otopeni- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Ce a spolicitat publicația: "Vă rugăm să luaţi act şi să procedaţi în consecinţă că pentru a exista în condiţii corecte şi constituţionale un tur doi al alegerilor prezidenţiale este nevoie de un prim tur care să se deruleze cu adevărat în condiţii legale".

Tudorel Toader, fost judecător CCR: "Sesizările depuse sunt inadmisibile"

Fostul ministru al Justiției și fost judecător CCR, Tudorel Toader, consideră că legea nu mai prevede posibilitatea anulării primului tur în această fază a procesului electoral.

"Sunt inadmisibile. CCR poate fi sesizată direct doar de Avocatul Poporului, de președintele Republicii, de președinții celor două camere etc. Nu pot fi adresate de către oricine, oricând. Problema alegerii președintelui va ajunge pe masa CCR când se va pune problema validării rezultatelor din turul II, atunci va analiza și documentele de la CSAT", a declarat Tudorel Toader la Digi24.

O a treia sesizare a fost depusă de europarlamentarul Cristian Terhes, președintele PNCR, cel care a mai depus o contestație și după primul tur de alegeri.

"Cererea are un alt obiect, atunci se încadra în contestații. A trecut momentul contestațiilor și mai avem 2-3 zile până la turul doi", a explicat Tudorel Toader.

Și fostul președinte Traian Băsescu consideră că nu se mai poate face nimic la CCR acum, fiind tardiv.

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Gest total neașteptat făcut de Dana Roba după ce a confirmat că este într-o relație- radioimpuls.ro

Citeste si: După ce orașele le-au fost luate cu asalt de americani, italienii s-au prins că pot cumpăra și ei case de 1 euro: „Am fost orbi”- antena3.ro

"Nu se mai poate face nimic de către CCR decât după alegeri. Instituțiile au ratat momentul în care puteau face ceva, se transformă totul într-o responsabilitate uriașă pe care o are fiecare român la vot. De votul lor depinde menținerea în familia europeană sau întoarcerea cu fața spre Moscova, cum ne propune acest șarlatan care se numește Călin Georgescu", a explicat Băsescu.

Tudorel Toader, fost judecător CCR: "Sesizările depuse sunt inadmisibile"

Tudorel Toader, fost judecător CCR: "Sesizările depuse sunt inadmisibile"

[Sursa foto: Facebook]

Ce spune legea cu privire la sesizările depuse la CCR

Potrivit Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, un asemenea demers nu are șanse de reușită pentru că este și tardivă, și făcută de o persoană fără calitate.

Potrivit art. 52 alin. (1) „Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.”

Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si