Maia Sandu, noul premier de la Chișinău

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, sâmbătă, decretul prin care o desemnează pe Maia Sandu pentru funcţia de prim-ministru.

Author: E. V. sâmbătă 08 iunie 2019 , 18:39

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Parlamentul din Republica Moldova a început sâmbătă la ora 13:00 o şedinţă extraordinară, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. În şedinţa de sâmbătă ar urma să fie votat şi noul Guvern, scrie Ziarul de gardă. Curtea Constituţională de la Chişinău a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului.

Curtea Constituţională a decis, totodată, că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale, scrie News. 

UPDATE: „1. Se declară neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea doamnei Zinaida Greceanîi în funcţia de Preşedinte al Parlamentului. 2. Se declară neconstituţionale, ab initio, actele legislative (legile, hotărârile) adoptate de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a la data de 8 iunie 2019 şi ulterior”, se arată în comunicatul emis de Curtea Constituţională a Republicii Moldova, relatează Ziarul de gardă.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Zinaida Greceanîi a fost aleasă în funcţia de preşedintă a Parlamentului, sâmbătă după-amiază.

La scurt timp, PDM a anunţat că ”va ataca pe toate căile legale deciziile luate astăzi în cadrul Parlamentului, pe motiv că acestea au un caracter ilegal şi contravin Constituţiei”. Anunţul a fost făcut de către vicepreşedintele PDM Andrian Candu, în cadrul unui briefing de presă.Imediat, Curtea Constituţională s-a întrunit şi a decis că hotărârile Parlamentului sunt neconstituţionale.

Parlamentul din Republica Moldova a început sâmbătă la ora 13:00 o şedinţă extraordinară, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, sâmbătă după-amiază, decretul prin care o desemnează pe Maia Sandu pentru funcţia de prim-ministru.
„În conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracţiunilor parlamentare am decis să desemnez la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU”, a anunţat Igor Dodon, într-o postare pe Facebook.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si