Maimuțele care au supraviețuit unui uragan devastator au îmbătrânit peste noapte

Maimuțele care au supraviețuit unui uragan devastator în Puerto Rico au îmbătrânit prematur din cauza experienței traumatice prin care au trecut, spun oamenii de știință într-un studiu publicat recent.

Author: Sorin Negru marți 08 februarie 2022 , 16:20

Maimuțele au îmbătrânit peste noapte, ca și cum ar fi trecut 7-8 ani de viață

[Sursa foto: The Guardian]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Maimuțele din specia rhesus macaque (sau  Macaca  mulatta) par să fi îmbătrânit cu aproximativ doi ani mai mult decât era normal, echivalent cu șapte sau opt ani de viață umană.

Maimuțele din studiul prezentat de The Guardian au reușit să scape cu viață din uraganul Maria în 2017, însă spaima prin care au trecut le-a marcat pentru totdeauna.

Citeste si: Grecia și Turcia au fost lovite de furtuna "Epida"

Descoperirea șocantă a oamenilor de știință  

Oamenii de știință spun că descoperirile recente sugerează că amploarea vremii extreme în întreaga lume poate avea consecințe biologice negative pentru oamenii și animale.

„Studierea impactului expunerii la vremea extremă este un lucru deprimant. Se vede că traumele au efecte negative la mai multe niveluri, iar aici chiar la nivel molecular, adică pe termen lung”, a spus Noah Snyder-Mackler, profesor la Centrul pentru Evoluție și Medicină al Universității de Stat din Arizona, unul dintre autorii lucrării publicate în revista PNAS.

Citeste si: Procentul probelor cu noua tulpină Omicron a urcat la 100%. E posibil ca România să fi atins imunitatea de turmă

Snyder-Mackler și colegii săi au colectat probe de sânge de la macacii rhesus aflați în libertate pe insula Cayo Santiago, lângă Puerto Rico.

Macacii rhesus sunt cea mai studiată specie de maimuță în știință, deoarece sunt destul de asemănători cu oamenii din punct de vedere biologic.

Vremea extremă are consecințe dramatice pentru animale și oameni

După ce uraganul Maria a devastat tot ce a întâlnit în cale, probele de sânge recoltate un an mai târziu au arătat modificări semnificative ale sistemului imunitar al maimuțelor. Folosind tehnologia de secvențiere genomică, cercetătorii au descoperit că până la 4% din genele maimuțelor prezentau modificări.

A existat o scădere a genelor asociate cu proteinele care se pliază în mod corespunzător, astfel încât acestea să își poată îndeplini funcțiile fără probleme, lucru care apare în mod natural pe măsură ce maimuțele și oamenii îmbătrânesc.

Citeste si: Albinele, animale de companie in Australia

A existat, de asemenea, o creștere a genelor asociate cu răspunsurile inflamatorii. Acest lucru este, de asemenea, văzut în mod obișnuit pe măsură ce primatele îmbătrânesc, inflamația cronică ducând uneori la boli cardiovasculare și la unele tipuri de cancer.

„Cred că are sens să spunem că se schimbă ceva la nivel celular în astfel de cazuri”, a spus Marina Watowich, autor principal al lucrării. „Și asta va avea efecte pe termen lung”, atrage atenția omul de știință.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si