"Sunt premise pentru ca pretul painii sa mai creasca in aceasta perioada, motivat de patru elemente. in primul rand, pretul graului a crescut de la 1 martie cu 7-8 procente datorita cererii mari de grau la export, iar prin acest export se diminueaza si cantitatea de grau care ne ramane la dispozitie. in al doilea rand, este vorba de cresterea costului cu forta de munca prin majorarea salariului minim la 1.450

de lei, dar corelat au crescut si salariile celorlalti angajati, care nu erau pe minim si este o crestere semnificativa. Noi suntem de acord cu ea, pentru ca oamenii trebuie sa castige mai bine si forta de munca calificata sa ramana in tara, dar ne costa si atunci trebuie sa o prindem in pretul produsului finit. De asemenea, trebuie sa recunoastem ca si energia si combustibilul si gazele naturale sunt mai scumpe decat anul trecut. in procente, pot sa va spun ca ar fi vorba de o crestere de pana la 10% sau in jur de 10 bani la o paine", a precizat seful ROMPAN.

Potrivit sursei citate, in prezent, pretul graului este situat intre 780 si 800 de lei pe tona adus la moara, in crestere cu circa 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce tona de faina s-a scumpit de la 850 de lei anul trecut, la 1.000

de lei/tona in prezent.

"Am observat ca unii operatori au facut deja aceste modificari de pret. Nu sunt mari si nu cred ca este ingrijorator pentru populatie, dar 10 bani la o paine conteaza foarte mult pentru noi, daca ai cantitati mari. Eu cred ca o paine care costa acum 70 de bani si ulterior o sa coste 80 de bani nu este ceva rau, pentru ca este mai bine sa mananc o paine sigura din punct de vedere alimentar, chiar daca este putin mai scumpa, decat o paine nesigura.

Fiecare agent economic isi face calculele si atunci cand constata ca pretul la care vinde este mai mic decat costul de productie trebuie sa procedeze in consecinta. Piata regleaza pretul, nu ROMPAN. Noi nu ne putem baga, pentru ca preturile se formeaza pe piata libera, intre cerere si oferta. Este posibil, insa, ca nu toti agentii economici sa opereze o majorare a pretului", a subliniat presedintele patronatului din industria de morarit si panificatie.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

In Romania, consumul de paine a scazut in ultimii ani, de la 98 de kilograme pe locuitor intr-un an la mai putin de 96 de kilograme in prezent, dar inca se mentine peste media europeana de 82 kg/locuitor/an. Societatile autohtone de morarit si panificatie pun pe piata lunar in jur de 180.000 de tone de paine.

In context, Popescu a afirmat ca intentioneaza sa faca "o verificare" a consumului de paine si de produse de panificatie pe piata romaneasca, pentru ca "trebuie sa stim ce vrea sa manance romanul", dar si ce ar trebui sa ofere industria din acest punct de vedere.

"Vom face o verificare pe consum.

Este vorba de un studiu serios si profesionist pe care il va realiza Gallup, ne va costa in jur de 50.000 de euro, dar o sa fie asa cum scrie la carte. Ei au mai facut acum 10 ani un astfel de studiu, care a iesit foarte bine, dar acum stim ce vrem, ce sa intrebam, pentru ca trebuie sa stim ce vrea sa manance romanul, iar acest lucru ne va conduce la ceea ce trebuie sa facem. Pana la sfarsitul anului vrem sa avem acest studiu finalizat", a adaugat Popescu.

ROMPAN este prima asociatie constituita in Romania in 1990 si cuprinde peste 300 de societati din toate domeniile din industrie.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Sursa: Agerpres


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si