Miercuri, 18 octombrie, premierul Marcel Ciolacu a participat la prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei, la Kiev. 

I appreciate @ZelenskyyUa ’s support for the decision adopted by the UA GOV on Romanian language. I salute 🇺🇦’s institutional efforts to swiftly align legislation with the 🇪🇺 requirements. pic.twitter.com/aSNzGimF2g

— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) October 18, 2023

Cu cine s-a întâlnit Marcel Ciolacu la Kiev?

Aceasta a avut întrevederi oficiale cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, dar și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.  

Volodimir Zelenski și Marcel Ciolacu

Volodimir Zelenski și Marcel Ciolacu

Tot în această zi, Marcel Ciolacu a anunțat faptul că guvernul de la Kiev a renunțat la denumirea ,,limbă moldovenească'' pentru minoritatea română din Ucraina. În acest context a fost decretată limba română ca limbă oficială.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

„Apreciez sprijinul preşedintelui Ucrainei Zelenski pentru decizia adoptată de Guvernul Ucrainei privind limba română. Salut eforturile instituţionale ale Ucrainei de a alinia rapid legislaţia la cerinţele Uniunii Europene”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri pe reţeaua X.

Limba oficială pentru românii din Ucraina va fi limba română

Premierul a declarat că începând din această zi, limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina de limba română.

„În mod special vreau să îi mulţumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce priveşte decizia de a nu mai exista în acest moment «limba moldovenească». 

Din acest moment, la nivel internațional există o singură limbă care reprezintă poporul român: limba română! Mulțumesc pentru decizia istorică prin care Guvernul ucrainean a corectat o nedreptate. Sunt ferm convins că împreună vom conlucra și pentru a modifica legislația în ceea ce privește drepturile minorităților.

Toate drepturile pe care le au ucrainenii în Romania vor fi regăsite si în legislația din Ucraina, astfel încât toți cetățenii de origine română, care trăiesc în Ucraina, să aibă aceleași drepturi”, a declarat prim-ministrul Ciolacu.

Citește și: VIDEO. Vladimir Putin, întâlnire de gradul zero cu președintele Chinei, Xi Jinping. Noi detalii în alianța anti-Occident

De asemenea, Marcel Ciolacu a adăugat că împreună cu omologul său ucrainean a abordat și problematica asigurării serviciilor religioase în limba română.

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: ctrița din "Beverly Hills", 90210″, Shannen Doherty, a murit la 53 de ani. A pierdut lupta cu cancerul după mulți ani de luptă cu boala nemiloasă- radioimpuls.ro

„Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identității religioase și a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a punctat șeful Executivului, la Kiev.

Limba maternă a fost interzisă în școli sau instituții publice

În Ucraina, minoritatea română va avea voie să vorbească limba română. Acest lucru s-a schimbat după zeci de ani de discriminare împotriva minorității române, căreia i s-au interzis drepturile de a vorbi limba maternă în școli sau instituții publice.

Citește și: VIDEO- Marcel Ciolacu, vizită oficială la Kiev. Programul întâlnirii cu oficialii ucraineni

Legea ucraineană a numit limba lor ,,moldovenească''. Acest lucru a venit ca urmare a influenței ruse în regiune. Mai mult decât atât, influența Rusiei a eșusat în Moldova, unde limba oficială a fost recunsocută drept limba română. Până la această dată a avut succes în Ucraina.

Guvernul ucrainean a luat decizia, în urma primei ședințe comune cu Guvernul României, care s-a desfășurat la Kiev, ca limba românilor din Ucraina să fie româna, nu moldoveneasca.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si