Marea Britanie ar putea sa iasa din Uniunea Europeana! Bancile din zona euro, somate sa se pregateasca pentru o posibila criza de proportii

Banca Centrală Europeană a cerut principalelor instituţii de creditare din zona euro să prezinte detaliat modul în care se pregătesc de eventualitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), inclusiv cum vor gestiona turbulenţele de pe pieţe şi orice modificări pe care vor trebui să le facă la modelele lor de afaceri, transmite Reuters.

miercuri 11 mai 2016 , 13:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

CE a preluat în mod oficial atribuţiile de supervizor bancar unic în zona euro, prin Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM), care este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 129 de mari grupuri bancare europene.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că solicitările BCE au fost transmise băncilor cu expunere ridicată la Marea Britanie, pentru a se evalua planurile de rezervă pregătite în toate scenariile posibile.

Autoritatea de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene a luat legătura cu instituţiile financiare importante pentru a se asigura că ele au estimat în mod adecvat riscurile şi sunt pregătite pentru toate scenariile posibile, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei cu sediul la Frankfurt.

Marea Britanie este a cincea mare economie mondială şi a doua mare putere economică din UE. Multe bănci europene importante au operaţiuni în Regatul Unit, Londra fiind un centru financiar de primă mărime.

Un vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE (Brexit) ar putea duce la pierderea a până la 100.000 de locuri de muncă în sectorul financiar al ţării, în următorii cinci ani, conform unui studiu comandat recent de grupul de lobby financiar TheCityUk.

De asemenea, Brexitul va duce la o reducere a creşterii economice şi a investiţiilor, putând submina poziţia Londrei de centru financiar şi comercial global, se arată în studiu.

Citeste mai mult pe agerpres.ro

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si