Marea Britanie si UE au dat oficial startul Brexit

Ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a inmanat miercuri presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru iesirea din blocul comunitar, relateaza Reuters. In momentul in care Tusk a acceptat scrisoarea, procesul de Brexit a fost lansat oficial.

V.P., miercuri 29 martie 2017 , 14:59

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Presedintele Consiliului European a confirmat pe Twitter ca Marea Britanie l-a notificat oficial de invocarea Articolului 50, la noua luni dupa referendumul din 23 iunie.

Tusk a publicat si o fotografie cu momentul in care a primit scrisoarea semnata de premierul britanic Theresa May.

Consiliul European va transmite scrisoarea tuturor statelor membre, desi expertii se asteapta ca Londra sa fi distribuit deja, si ea, cate o copie tarilor membre, in semn de curtoazie, relateaza Financial Times.

De asemenea, Tusk va pune in circulatie propuneri pentru linii de negociere, in termen de 48 de ore de la declansarea Brexit.

In urmatoarele saptamani, experti din restul de 27 de state membre vor analiza aceste linii de negociere, pentru a le perfectiona pana la summitul de la sfarsitul lunii aprilie.

Din echipa de negociere a Marii Britanii vor face parte, Sir Tim Barrow, ministrul pentru Brexit Daivd Davis si secretarul permanent al Departamentului pentru Brexit. Lor li se va alatura, ca asistent, fostul ambasador al Marii Britanii in Brazilia, Alex Ellis, in prezent inalt oficial in Departamentul condus de Daivs.

In tabara UE, negocierile vor fi conduse de Michel Barnier si de Didier Seeuws, un diplomat belgian foarte respectat, care lucreaza in Consiliul European.

Dupa doi ani de negocieri, un acord pentru Brexit va trebui sa fie aprobat de majoritatea calificata a statelor membre. Nu este nevoie de un vot in unanimitate.

Pe de alta parte, Parlamentul European are dreptul sa blocheze acordul, daca nu este de acord cu prevederile sale.

In Marea Britanie, May a promis sa acorde Parlamentului dreptul de a vota termenii acordului final, dar rezultatul votului este doar consultative.

Criticii se plang ca exista riscul ca acest vor sa aiba loc atat de aproape de termenul limita, martie 2019, incat alesii sa nu aiba alta alegere decat sa aprobe acordul.
 

Sursa: News.ro

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si