Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani de închisoare pentru luare de mită și spălare de bani

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost condamnat, joi, de Tribunalul Bucureşti la 11 ani şi 8 luni închisoare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani. Sentința nu este definitivă, ci poate fi atacată de avocații lui Vanghelie.

Author: Razvan Ilie joi 13 mai 2021 , 12:54

Marian Vanghelie, condamnare în primă instanță. prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 este de 295.207.000 de lei, susţin procurorii DNA. [Sursa foto: Kanal D]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Marian Vanghelie este acuzat de DNA că ar primit o mită de peste 30 milioane euro de la un om de afaceri și că prejudiciul total adus bugetului primăriei Sectorului 5 ar fi uriaș: de peste 295 de milioane lei. Pe lângă cei 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare instanţa i-a interzis lui Vanghelie exercitarea dreptului de a fi ales în orice funcție publică pe o perioada de 5 ani de la executarea pedepsei.

Citeste si: Miliardarul Ioan Niculae, la un pas de eliberarea din închisoare

Alte condamnări în dosarul lui Marian Vanghelie: Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale) a primit 8 ani închisoare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, omul de afaceri Marin Dumitru- 4 ani închisoare cu executare, Sorin Ştefan Ciocan-

3 ani cu suspendare.

Marian Vanghelie a fost primarul Sectorului 5 între anii 2000 şi 2016 și a candidat fără succes la alegerile locale din septembrie 2020 pentru un nou mandat.

Citeste si: A vrut să-l bată Marian Vanghelie pe Adrian Năstase? Ce răspuns a dat la ”40 de întrebări cu Denise Rifai”

Care sunt acuzațiiile DNA împotriva lui Marian Vanghelie

În iulie 2015, Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.

Potrivit DNA, în perioada 2006- 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30,4 milioane euro (reprezentând un "comision" de 20% din încasări).

Marian Vanghelie, în campania electorală din 2016[Sursa foto: Facebook / Marian Vanghelie ]

Aceste foloase au fost pretinse şi primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului Local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Citeste si: Marian Vanghelie, fata in fata cu Denise Rifai

Ce foloase necuvenite ar fi primit Marian Vanghelie

Concret, foloasele necuvenite, solicitate şi primite de Vanghelie de la Marin Dumitru, au constat în:

- predarea de sume de bani lichizi;

- încheierea şi executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăţi comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal;

- cedarea părţilor sociale şi, implicit, a patrimoniului, unei societăţi comerciale către persoane indicate de Vanghelie;

- transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Vanghelie;

- achitarea cheltuielilor prilejuite de campaniile electorale; oferirea de bunuri de valoare (ceasuri);

- încheierea de contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti, în vederea susţinerii financiare a organizării unor manifestări publice aducătoare de capital electoral pentru Vanghelie;

- achitarea de sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susţinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare;

- suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de Vanghelie;

- suportarea costurilor de renovare a unor magazine aparţinând unei societăţi comerciale, controlată de Vanghelie;

- achitarea costurilor aferente unor petreceri private.

Conform DNA, în vederea atribuirii acestor contracte şi pentru a facilita efectuarea plăţilor aferente acestora, Vanghelie fie nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, fie şi le-a îndeplinit în mod defectuos, vătămând drepturile patrimoniale ale Sectorului 5 din Bucureşti, prin cheltuirea "în mod nejustificat" a resurselor băneşti aflate la dispoziţia unităţii administrativ-teritoriale.

Operațiune amplă de spălare de bani, acuză DNA

Pentru ca societăţile comerciale controlate de către Marin Dumitru să dispună de resursele băneşti necesare asigurării foloaselor patrimoniale necuvenite solicitate de către Vanghelie, contractele de achiziţii publice au fost încheiate la preţuri mult superioare faţă de valoarea reală a serviciilor prestate.

În acest fel, costurile reale de execuţie a lucrărilor şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor.

Ca atare, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 este de 295,2 milioane lei, susţin procurorii.

Potrivit acestora, o parte considerabilă din sumele de bani şi din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operaţiuni de spălare de bani, prin circuite financiare fictive, desfăşurate de Marian Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, Laura Ciocan şi Sorin-Ştefan Ciocan, având rolul de a disimula produsele obiect al infracţiunilor. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si