Mariana Ciucă, Asociația Aura Ion: Am deschis plângere penală împotriva lui Raed Arafat!

Author: A.N.C luni 08 aprilie 2019 , 12:29

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

”De cinci ani, familia mea se luptă în justiție, pentru a-i face dreptate Aurei Ion și a afla vinovații. În momentul de față, dosarul ce vizează intervenţia autorităţilor pentru localizarea şi salvarea victimelor se află la Înalta Curte de Casație, care va decide în această săptămână, dacă va fi sau nu clasat, din lipsă de… vinovați!”, declară Mariana Ciucă, sora Aurei Ion și vicepreședinta Asociației Aura Ion.

Avocatul familiei nu a avut acces la probe, datele sunt în continuare secretizate, probele au fost alterate, iar plângerile penale, cât și cererea de recuzare a judecătorului Valentin Horia Șelaru au fost respinse.

La termenul din 6 martie 2019, avocatul nostru a cerut declasificarea informațiilor clasificate din dosar, (respectiv  nr. S/752/2018; nr. 08079 – 08080/2018; nr. S/754 – S/759/2018 și nr. 1450/2018), dar procurorul Văetiș Marian, reprezentantul Ministerului Public, a susținut că aceste documente nu ar avea legătură cu cauza, deşi acestea se află în dosar. Totuși, art. 33 din Legea nr. 182/2002, statuează ” interdicția clasificării ca secrete de serviciu a informațiilor care, prin natura sau conținutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetățenilor asupra unor probleme de interes public

sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludării legii sau obstrucționarea justiției”.

Stupefiant este și faptul că, deși Procurorul Militar şef de Secție General Vasilache Ioan, prin ordonanța din 04.04.2016, a dispus obligația procurorilor de caz să pună la dispoziția avocatului familiei înregistrările audio-video existente la dosar, acest drept le-a fost respins, un an mai târziu, de către procurorul militar Colonel Lazăr Marian.

Nu în ultimul rând, la ultimul termen din 17 aprilie 2019, avocatul familiei a solicitat punerea în mișcare a acțiunii penale față de Arafat Raed, secretar de stat în cadrul MAI- Șef Departament Situații de Urgență, Dușa Mircea, ministrul MapN și Grădinaru Dorel, inspector general al IGAV.

Motivarea acțiunii penale este susținută de avocatul Laura Beleca prin faptul că ”Raed Arafat a fost cel care a dispus intervenția cu aparatul de zbor elicopterul SMURD, aparat ce nu era dotat pentru intervenții în condiții de ceață și pe timp de noapte. Cu toate că, așa cum rezultă din convorbirea telefonică dintre Raed Arafat și operatorul 20 Mureș (fila 15, rândurile 8-13, din vol. 3 de UP) acesta din urmă îl informează pe Arafat despre imposibilitatea elicopterului de a interveni, totuși, Raed Arafat dispune intervenția, deși  cunoștea că acest aparat de zbor nu are în dotare funcția de localizare a victimelor şi nici intervenţie în condiţii severe de vreme. Totodată, am solicitat și citarea lui Grădinaru Dorel, inspector general Inspectoratul General de Aviație al MAI, unul dintre cei care a ordonat intervenția cu elicopterul SMURD, (așa cum rezultă din declarația acestuia aflată la dosarul de UP, conform căreia: „/.../ Menționez că zborul de căutare în plafon este interzis. /.../”). Acesta, deși știa că nu se poate efectua intervenția cu elicopterul SMURD din cauza condițiilor meteo, totuși a ordonat deplasarea aparatului de zbor”.

  Mai mut! Audieri importante ale persoanelor implicate în dosar au fost făcute în absența avocatului familiei, încălcându-se art. 93 din Codul de procedură penală, potrivit căruia: „În cursul urmăririi penale, avocatul persoanei vătămate, al părții civile sau al părții responsabile civilmente are dreptul să fie încunoștințat în condițiile art. 92 alin. (2), să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală/.../”.

Printre persoanele care au fost audiate în absența avocatului familiei sunt:

- COCOR DUMITRU – adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, audiat în directă legătură cu operațiunea de localizare, căutare, salvare desfășurată la data de 20 ianuarie 2014, declarație luată la data de 24.04.2015 (fila 98-104 dosar UP, vol. 20)

- DĂNILĂ ȘTEFAN – consilier de stat, audiat cu privire la activitatea desfășurată în calitate de șef al Statului Major General din cadrul MApN în legătură cu operațiunile de căutare și salvare a victimelor catastrofei aviatice, care a avut loc în data de 20 ianuarie 2014 în Munții Apuseni (fiind persoana care a ținut legătura în mod direct și permanent cu ministrul Apărării Naționale, Dușa Mircea), declarație luată la data de 27.01.2015 (fila 66-71 dosar UP, vol. 20).

- OPRIȘ MARCEL, director STS, audiat la data de 21.04.2015, (fila 72 dosar UP, vol. 20).

Cât îl priveşte pe ministrul apărării de la acea vreme, DUŞA MIRCEA, deşi şi pe acesta îl vizează soluţia de clasare, fiind şi el citat în procedura de pe rolul instanţei ÎCCJ, în faza de urmărire penală, acesta nu a fost audiat de către procurorii militari.

Totodată, arătăm că toate afirmaţiile noastre au suport probator, pe care însă, având în vedere caracterul nepublic al procedurilor judiciare în curs, nu îl putem da publicităţii, dar odată finalizate aceste proceduri vom arăta toate probele din dosar, probe pe care procurorii militari nu au vrut să le vadă şi pe care, dacă judecata judecătorului Valentin Horia Șelaru este corectă, le va observa şi va trimite cauza pentru punerea sub acuzare a celor răspunzători.

Dosarul Catastrofei aviatice din Apuseni nu trebuie să fie clasat! Atât pentru noi, pentru familie, cât și pentru societate trebuie să se stabilească cine se face vinovat de moartea victimelor, ce reflectă incompetența autorităților de a ne salva, iar cei vinovaţi să răspundă conform legii!


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si