Mașinile zburătoare "vor fi o realitate până în 2030". Primul zbor între două orașe a fost deja făcut (VIDEO)

Mașina zburătoare AirCar Prototype 1 a efectuat un prim zbor de 40 de minute între două orașe din Slovacia și a demonstrat că SF-ul de ieri a devenit azi realitate. Șoferul-aviator a aterizat pe aeroportul din Bratislava și și-a continuat drumul pe străzile orașului central-european.

Author: Razvan Ilie joi 01 iulie 2021 , 21:16

Predicție pentru anul 2030: orașele vor fi populate de mașini zburătoare. Mobilitatea aeriană urbană va elibera aglomerația din orașe și va ajuta la reducerea emisiilor (foto - viziune artistica)[Sursa foto: BBC News]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Mașinile zburătoare vor fi o realitate în orașele din întreaga lume până la sfârșitul acestui deceniu, potrivit unui producător auto de top. Viziunea futuristă prezentată de Michael Cole, directorul executiv pe Europa al gigantului sud-coreean Hyundai, ar însemna și o reducere a emisiilor de gaze din prezent, potrivit The Guardian.

Citeste si: Miliardarul american John McAfee, creatorul unui antivirus celebru, s-a sinucis într-o închisoare din Spania

Mașinile zburătoare vor popula orașele viitorului- trafic mai lejer, emisii reduse

Executivul de la Hyundai a făcut predicția surprinzătoare cu privire la anul 2030 în contextul în care firma sud-coreeană a făcut „investiții foarte semnificative” în mobilitatea aeriană urbană. El a adăugat: „Credem că așa va

arăta viitorul”.

Michael Cole a recunoscut, totuși, că „a mai rămas ceva timp până să reușim acest lucru". Oficialul din industria auto e încrezător că anul 2030 ar putea fi un reper pentru decolarea spectaculoasă a mașinilor zburătoare.

Citeste si: Un nou miliardar în euro. Are 27 de ani și este inventatorul unei criptomonede

„Credem că până la sfârșitul acestui deceniu mobilitatea aeriană urbană va oferi o mare oportunitate de a elibera aglomerația din orașe, de a ajuta la reducerea emisiilor, indiferent dacă este vorba de mobilitatea intra-orașului în aer sau dacă este vorba de zborul între orașe”, a spus Cole, care a prezentat mai multe imagini artistice cu orașele viitorului. 

Anul 2030 ar putea fi un reper pentru decolarea spectaculoasă a mașinilor zburătoare[Sursa foto: The Guardian / Hyunday]

Primul prototip de mașină-avion a zburat între două orașe din Slovacia

Un prototip de mașină zburătoare a finalizat un zbor de 35 de minute între aeroporturile internaționale din Nitra și Bratislava, două orașe din Slovacia, potrivit BBC News.

Mașina-aeronavă hibridă, AirCar, este echipată cu un motor BMW și funcționează cu combustibil obișnuit cu pompă de benzină. Creatorul său, Prof. Stefan Klein, a declarat că ar putea zbura aproximativ 1.000 km, la o înălțime de 2.500 m, și că a înregistrat 40 de ore de zbor până acum.

Citeste si: Cine este Kate Wang, chinezoaica de 39 de ani care a ajuns miliardară în doar trei ani

Mașina zburătoare AirCar Prototype 1 a făcut un test între două orașe din Slovacia[Sursa foto: BBC News]

Durează două minute și 15 secunde pentru când mașina zburătoare se transformă din mașină în avion. Aripile înguste se pliază de-a lungul părților laterale ale mașinii.

Prof. Klein a condus-o direct din oraș pe pistă și la întoarcere a revenit pe străzile orașului, inovatorul slovac fiind urmărit de reporterii invitați la eveniment.

Klein a descris experiența de zbor ca fiind una „normală” și „foarte plăcută”. În aer, vehiculul a atins o viteză de 170 km pe oră. Autoturismul-avion poate transporta două persoane, cu o limită de greutate combinată de 200 kg.

Spre deosebire de prototipurile drone-taxi, mașina testată luni nu poate decola și ateriza vertical și necesită o pistă de lansare.

"AirCar nu mai este doar o dovadă a unui concept", a spus Anton Zajac, co-fondatorul Klein Vision. „A transformat science fiction-ul într-o realitate”, a adăugat el.

Compania lucrează la un model numit AirCar Prototype 2, care va avea un motor de 300 de cai putere. Se așteaptă să poată zbura cu 300 de kilometri pe oră și să aibă o autonomie de 1.000 de kilometri.

Tot mai multe investiții în mașinile zburătoare

Gigantul auto Volkswagen a declarat în februarie că analizează un prototip de vehicul zburător în China, informează CNN. Între timp, Porsche, Daimler și Toyota au investit toate în startup-uri din ceea ce este cunoscut ca "industria decolării și aterizării verticale electrice" (eVTOL).

În august 2020, compania japoneză Sky Drive Inc. a făcut prima demonstrație publică a Japoniei a unui vehicul zburător. Mașina a decolat de pe Toyota Test Field și a încercuit zona timp de patru minute.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si