Matcha - una din cele mai importante surse de antioxidanți

Matcha este un aliment cu proprietati deosebite cara a reusit sa capteze si atentia consumatorilor din Romania. In randurile urmatoare vom descoperi care sunt beneficiile acesteia, cum trebuie consumata si cum imbunatateste starea de sanatate. Inainte de a discuta care sunt efectele deosebite atat de apreciate, este important sa aflam ce este Matcha.

R.B., joi 14 noiembrie 2019 , 17:29

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Matcha - pulbere bogata in antioxidanti

Matcha este o pulbere obtinuta din  frunzele arborelui de ceai verde - Camellia sinensis. Ceea ce face ca aceasta pulbere sa fie deosebita, mai bogata in substante nutritive si antioxidanti este procesul de prelucrare. Frunzele transformate in matcha sunt acoperite pentru o perioada de 20-30 de zile inainte de recoltare; in acest fel se evita contactul direct cu razele soarelui. Procedeul stimuleaza cresterea concentratiei de clorofila, pigmentul de culoare verde esential in procesul de fotosinteza, ce are o compozitie complexa. Acest pigment este bogat in aminoacizi esentiali, antioxidanti, oxigen si alte minerale ce sustin buna functionare a organismului.

Frunzele astfel pregatite sunt recoltate si macinate in rasnite speciale obtinandu-se pulberea de matcha. Preparatul in sine este o pulbere fina, cu textura catifelata, delicata, de culoare verde intens.  Ceaiul preparat din pulbere matcha ofera consumatorului nutrientii din intreaga frunza si este mai bogat in antioxidanti fata de cel traditional obtinut din frunzele maruntite. Studiile realizate de nutritionisti au scos la iveala ca bautura obtinuta din matcha are cu 137% mai multi antioxidanti fata de ceaiul verde obisnuit.

Aceleasi cercetari au dovedit ca si nivelul de nutrienti este mult mai ridicat, si ca eficienta acestor compusi este mai mare. Incluzand matcha in dieta zilnica se minimizeaza sansele de dezvoltare a bolilor cronice precum diabetul zaharat si instalarea unor boli degenerative. Matcha protejeaza ficatul, imbunatateste functia creierului, previne dezvoltarea celulelor canceroase, protejeaza inima si ajuta in procesele de slabit si control al greutatii.

Beneficiile ceaiului cu Matcha

Ceaiul obtinut din pulberea Matcha are numeroase beneficii pentru organism: 

Sursa importanta de antioxidanti - analizele specialistilor au scos la iveala ca Matcha se numara printre cele mai valoroase surse de antioxidanti oferite de natura, dar si ca bautura preparata este usor asimilata si valorificata de organism. 

Antioxidantii sunt compusi care neutralizeaza activitatea radicalilor liber daunatori pentru tesuturi. Acestia protejeaza celulele in procesele chimice de oxidare dar si informatia genetica, ADN-ul si proteinele necesare organismului pentru a functiona corect. Trebuie mentionat ca procesele de oxidare sunt vitale, insa in urma acestora, uneori raman radicali liberi care pot produce daune organismului,  pot determina mutatii celulare ireversibile si boli grave.

Antioxidantii sunt compusii care au grija ca echilibrul sa fie pastrat si totodata organismul sa functioneze normal. Sunt esentiali in procesul de maturizare celulara, prezenta acestora previne imbatranirea prematura, si mai au rol important in functionarea normala a sistemului nervos. Antioxidantii previn instalarea bolilor neurodegenerative precum Parkinson si Alzheimer.

Ei sunt responsabili si pentru buna functionare a ficatului, participand activ in procesul de detoxifiere. Au rol important in procesul de imunostimulare, intarind organismul  si ajutand-l sa lupte impotriva virozelor si a afectiunilor provocate de diversi agenti patogeni. Antioxidantii sunt compusi activi in procesele oxidative si furnizeaza energia necesara pentru desfasurarea activitatilor cotidiene. 

Impiedica dezvoltarea bolilor cronice - diabetul, astmul, psoriazisul, leucemia sunt cateva dintre bolile ce pot fi prevenite cu ajutorul consumului de Matcha. Cantitatea mare de antioxidanti pe care pulberea o contine contribuie la neutralizarea radicalilor ce pot determina modificarile celulare ce au ca rezultat instalarea acestor afectiuni. Consumul regulat de ceai obtinut din pulberea fina Matcha sustine buna functionare a organelor si contribuie la realizarea normala a activitatii metabolice. 

Ajuta in procesele de slabit si control al greutatii  - ceaiul verde este unul dintre cele mai cunoscute preparate care ajuta in curele de slabit. Pudra matcha este mai bogata in antioxidanti si substante active fata de frunzele de ceai verde recoltate prin metoda traditionala, asadar preparatul cu matcha este mai eficient in curele de slabire. Matcha este considerata de nutritionisti un aliat de nadejde in diete si perioadele de mentinere a greutatii, contribuind activ in procesul de pierdere a greutatii si furnizand un plus de energie organismului.

Extractele cu matcha sunt cu 17% mai eficiente fata de cele ce au ca ingredient activ ceaiul verde. Suplimentele alimentare si ceaiurile cu matcha sunt extrem de populare in randul persoanelor active care doresc sa isi mentina greutatea si sa beneficieze de o doza suplimentara de energie, dar si in randul oamenilor mai putin activi care doresc sa piarda kilogramele inestetice, fara a-si modifica foarte mult stilul de viata si obiceiurile alimentare.

Reduce colesterolul si protejeaza inima - studiile realizate de-a lungul anilor au dovedit ca efectele pudrei obtinute din ceai verde asupra sistemului circulator nu pot fi neglijate. Acestea au scos la iveala ca un consum regulat de Matcha impiedica depunerea colesterolului rau LDL pe vasele de sange. De asemena s-a dovedit ca aceasta pulbere ajuta la reglarea nivelului de trigliceride din sange si sustine buna functionare a inimii. Colesterolul si nivelul ridicat al trigliceridelor reprezinta principalele cauze de aparitie a infarctului miocardic, deci se poate spune ca Matcha imbunatateste activitatea inimii si impiedica aparitia infarctului.

Cum se prepara Matcha

Beneficiile exceptionale ale pulberii de matcha nu pot fi contestate de aceea nutritionistii recomanda introducerea acesteia in dieta zilnica. Se prepara usor, bautura traditionala japoneza obtinandu-se prin infuzarea a 4-5 g de pulbere matcha in 60 ml de apa fierbinte. Bautura astfel obtinuta se amesteca bine si se consuma cand ajunge la temperatura potrivita.

In final trebuie reamintit faptul ca matcha este o pulbere obtinuta din frunzele intregi provenite de la arborele de Camellia sinensis, si de aceea este mai concentrata si mai bogata in antioxidanti. Bautura este usor de preparat si poate fi consumata acasa, in ceainarie sau in compania prietenilor.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si