Medic: Pilotul ranit in urma prabusirii unui avion Mig 21 LanceR la Constanta nu isi poate misca picioarele

Pilotul Adrian Stancu, ranit in urma prabusirii unui avion Mig 21 Lancer la Constanta, nu isi poate misca picioarele, riscul de paralizie fiind foarte mare, si va fi supus marti unei interventii chirurgicale la coloana, au anuntat, luni dupa-amiaza, medicii de la Spitalul Militar Central.

Author: V.P. luni 12 iunie 2017 , 20:51

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Conform comandantului spitalului, medicul Florentina Ionita-Radu,  barbatul a fost adus la ora 16.45 la Unitatea Primire Urgente de la Spitalul Militar Central din Capitala, fiind evaluat de o echipa pluridisciplinara  formata din ortoped, neurochirug, terapie intensiva, specialist in chirugie buco-maxilo-faciala, si facandu-i-se o tomografie computerizata.

"Pacientul are un politraumatism prin catapultare, leziunile cele mai importante sunt leziunile de coloana vertebrala, are o fractura cu tasare de corp vertebral T4 si L1, dar cea mai importanta afectiune este tasarea corpului vertebral L1, care este o tasare cu deplasare de fragmente osoase care comprima  canalul medular si determina o parapareza, adica pacientul nu-si poate misca picioarele in acest moment", a explicat comandant, director general, general de brigada medic conf. univ. dr. Florentina Ionita-Radu.

Pilotul mai are o contuzie toracica minora si o pleurezie minima bilaterala, o contuzie craniana minora si o fractura de calcaneu.

Adrian Stancu va fi internat la Sectia de neurochirurgie si pana marti dimineata se va afla la Terapie Intensiva pentru a fi stabilizat, urmand ca la ora 11.00 sa inceapa operatia la coloana.

"Pacientul a fost internat pana marti dimineata, in Terapie Intensiva,  unde se vor face proceduri complexe de sedare,  de analgezie, antibioterapie si corticoterapie. Marti dimineata la ora 11 este programata interventia chirugicala, medicii apreciind ca este mult mai bine sa se stabilizeze, intrucat din cauza hematomului local si al interventiei complexe pe coloana, exista un risc maxim de sangerare", a explicat medicul.

Pacientul a fost internat pana marti dimineata, in Terapie Intensiva,  unde se vor face proceduri complexe de sedare,  de analgezie, antibioterapie si corticoterapie. Marti dimineata la ora 11 este programata interventia chirugicala, medicii apreciind ca este mult mai bine sa se stabilizeze, intrucat din cauza hematomului local si al interventiei complexe pe coloana, ,exista un risc maxim de sangerare.

"Oricum noi suntem pregatiti cu sange pentru ca sigur va avea nevoie de o canttiate importanta de sange. Nu avem nevoie ca oamenii sa doneze, colegii pilotului deja s-au oferit sa doneze, dar avem stoc acum. De asemenea, in cadrul interventiei chirugicale se vor folosi materiale speciale din titan care permit o sinteza locala si noi apeciem ca daca lucrurile merg bine, pacientul s-ar putea mobiliza si se poate incepe recuperarea. Dar acest lucru este o supozitie, mai multe date vom avea maine,  dupa interventia chirugicala", a mai spus directorul general al Spitalului Militar Centrall.

La randul lui, colonel dr. Marian Mitrica, seful sectiei de neurochirurgie, a spus ca riscul sa ramana paralizat este destul de mare, pentru ca este o interventie destul de serioasa.

"Este un traumatism destul de recent care presupune existenta unor fragmente de corp vertebral care determina o compresiune asupra maduvei spinarii. Este o operatie destul de serioasa, pentru ca, in primul rand, aceste fragmente trebuie indepartate, dupa care se face fixarea coloanei cu aceste suruburi.  Am avut operatii de acest gen  si lucrurile au mers in proportie de 99 la suta cu rezultate foarte bune. Daca totul merge bine,  in 48 de ore poate incepe recuperarea. Pentru acesta operatie este nevoie mai intai de logistica extraordinara, pentru ca este vorba de materiale, sururburi, tija din titan si alte materiale, o cantiate mare de sange, antibiotice", a mai spus Mitrica.

Medicii sunt optimisti, mizand si pe tineretea pacientului, care are 35 de ani.

"Pacientul poate avea sanse mari de recuperare fiind foarte tanar, are 35 de ani ",a mai spus comandantul Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central din Bucuresti.

Locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronava MiG 21 LanceR a Fortelor Aeriene Romane, s-a catapultat luni, in jurul orei 11.15, in apropiere de aeroportul Mihail Kogalniceanu, in zona localitatii Nazarcea, judetul Constanta, in timpul executarii manevrelor de aterizare.

El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la fata locului si a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Judetean Constanta.

Aeronava, care se afla in dotarea Bazei 86 Aeriana "Locotenent aviator Gheorghe Mociornita" din Fetesti, decolase in jurul orei 10.00 de pe baza aeriana din Mihail Kogalniceanu pentru a executa o misiune de antrenament in cadrul exercitiului "Thracian Eagle 2017", care se desfasoara impreuna cu fortele aeriene bulgare.

"Dupa executarea misiunii, la intoarcerea catre Mihail Kogalniceanu, pe timpul executarii manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defectiune majora la motor, cu deteriorarea parametrilor de functionare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prabusindu-se in zona mentionata, in afara ariilor locuite", a anuntat MApN.

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si