Medicul Radu Zamfir, eroul tragediei aviatice din Apuseni, numit director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant

Radu Zamfir, medicul care a supraviețuit tragediei aviatice din Apuseni, a fost numit în fruntea ANT.

M. P., marți 05 martie 2019 , 13:14

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Doctorul Radu Zamfir, care a făcut parte din echipa medicală implicată în urmă cu cinci ani în accidentul aviatic din Apuseni, a fost numit director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, începând din 5 martie, dr. Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală şi cercetător ştiintific, a fost numit prin ordin al ministruluiSorina Pintea în funcţia de director executiv la Agenţia Naţională de Transplant (ANT).

Începând cu aceeaşi dată, a fost semnat ordinul de ministru prin care încetează detaşarea dr. Anca Mureşan de la Institutul Regional de Gastroenterologie - Hepatologie “Prof.dr. Octavian Fodor” Cluj în functia de director executiv la ANT.

Citeste si: Vremea întoarce foaia! Un val de aer polar va ajunge în România de Ziua Femeii

Radu Zamfir este doctor în medicină, atestat în chirurgie hepato-bilio-pancreatică şi chirurgie oncologică şi deţine o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan.

Dr. Radu Zamfir a fost formator în cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe, precum "Educaţia medicilor în domeniul transplantului" şi "Dezvoltarea competenţelor în transplant".

Conform MS, de-a lungul carierei sale dedicate activităţii de transplant, dr. Radu Zamfir a primit mai multe distincţii, printre care şi o diplomă de excelenţă pentru contribuţia deosebită şi implicarea în dezvoltarea activităţii de transplant hepatic în România.

Citeste si: Ultimă oră! Alte două femei au murit de gripă. Numărul deceselor a ajuns la 165

Printre atribuţiile directorului executiv al ANT se numără reprezentarea agenţiei în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din ţară şi din străinătate, aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrative, acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om sau supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării.

În 20 ianuarie 2014, un avion de mici dimensiuni la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat într-o zonă împădurită din Munţii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Atunci, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa. La bord se mai aflau copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular cerebral.

Numirea chirurgului Radu Zamfir în fruntea Agenției Naționale de Transplant si demiterea Ancăi Baculea a fost făcută în urma dezvăluirilor EVZ.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si