Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Dezrobirii Romilor

Preşedintele Klaus Iohannis spune, în mesajul cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor, că este extrem de important să eliminăm prejudecăţile şi discriminarea.

Author: Mircea Pop sâmbătă 20 februarie 2021 , 10:44

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Dezrobirii Romilor
Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Dezrobirii Romilor
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”Vă îndemn să lucrăm împreună pentru valorile solidarităţii şi ale respectului diversităţii, pentru o societate în care, indiferent de etnie şi

cultivându-şi identitatea, toţi cetăţenii se regăsesc prin contribuţia lor proprie în marile proiecte ale naţiunii!”, spune preşedintele.

Mesajul integral al președintelui

”Astăzi se împlinesc 165 de ani de când, aşa cum spunea textul Legiuirii pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti, poporul român se despărţea de „neomenia şi ruşinea de a ţine robi”.

Citeste si: Klaus Iohannis conduce vineri ședința CSAT. Ce subiecte sunt discutate

A fost unul dintre acele momente de o relevanţă cu totul aparte pentru cursul spre înnoirea şi occidentalizarea societăţii româneşti la mijlocul secolului al XIX-lea. Precum Unirea Principatelor, petrecută la scurt timp, ori reformele care i-au urmat, dezrobirea romilor a avut un rol major în schimbarea profilului şi a valorilor societăţii de la acea vreme, pregătind

ţara noastră pentru întâlnirea cu modernitatea sa europeană.

”Pentru romi, sutele de ani de lipsire de libertate au lăsat cicatrici adânci”

Dezrobirea de la 1856 a fost o mare provocare pentru societatea românească în ansamblul ei. Pentru romi, sutele de ani de lipsire de libertate au lăsat cicatrici adânci şi greu de vindecat.

Legea care îi dezrobea nu a rezolvat decalajul enorm, în plan economic şi social, căruia romii îi erau victime, iar în deceniile care au urmat numeroase expresii ale discriminării, urii şi rasismului au marcat în mod tragic existenţa lor.

Citeste si: Klaus Iohannis, ședință de urgență cu liderii coaliției de guvernare. Anunț important despre banii românilor

Depăşirea consecinţelor acestui trecut reprezintă o mare provocare. Într-o Europă socială, prin strategii şi proiecte, o Românie rezilientă trebuie să valorifice mai mult şi mai stăruitor identitatea, potenţialul, capacităţile şi energia cetăţenilor ei de etnie romă. Este extrem de important să eliminăm prejudecăţile şi discriminarea, mult prea frecvent întâlnite în accesul la educaţie al comunităţilor de romi. De aceea, îmi doresc ca „România Educată” să fie vârful de lance al efortului nostru întru egalitate, incluziune şi toleranţă.

”Vă îndemn să lucrăm împreună pentru valorile solidarităţii şi ale respectului diversităţii”

Ultimul an, dominat de efectele pandemiei de COVID-19, a relevat cât de dificil este ca, în perioade de criză, societatea să rămână imună la discursul încărcat de ură, de generalizări şi de culpabilizare în masă. Comunităţi întregi, cum sunt cele ale romilor, ajung să fie vizate de astfel de atacuri. Aceste comportamente şi atitudini sunt inacceptabile într-o societate democratică!

Citeste si: Declarațiile Președintelui Iohannis, după şedinţa cu Ministrul Educaţiei: „ Situaţia este bună” (VIDEO)

Descurajarea şi sancţionarea cu celeritate a discursului incitator la ură, a manifestărilor rasiste, antisemite şi xenofobe stau în puterea tuturor cetăţenilor, dar sunt însă în responsabilitatea specială a celor care, prin natura activităţii lor, dau conţinut real drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti înscrise în Constituţie.

Pentru toate acestea, astăzi, la rememorarea importantului moment istoric de acum 165 de ani, vă îndemn să lucrăm împreună pentru valorile solidarităţii şi ale respectului diversităţii, pentru o societate în care, indiferent de etnie şi cultivându-şi identitatea, toţi cetăţenii se regăsesc prin contribuţia lor proprie în marile proiecte ale naţiunii!”


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Alina Pușcău, infectată cu COVID-19. Actrița trece prin momente cumplite: ”Este COVID,... Alina Pușcău, infectată cu COVID-19. Actrița trece prin momente cumplite: ”Este COVID, mă omoară. Îmi distruge viața”
spotmedia.ro
Ce restricţii s-au impus în fiecare localitate roşie din jurul Capitalei. În multe... Ce restricţii s-au impus în fiecare localitate roşie din jurul Capitalei. În multe ”economia a fost închisă” sau e aproape să se închidă
spotmedia.ro
Experiment: Câteva grădiniţe din Finlanda au transformat locurile de joacă în „păduri”.... Experiment: Câteva grădiniţe din Finlanda au transformat locurile de joacă în „păduri”. Ce s-a întâmplat cu imunitatea copiilor
b1.ro
Lidia Buble are un mare secret, ce acum s-a aflat: de ce ţine mereu, în mână, o păpuşă... Lidia Buble are un mare secret, ce acum s-a aflat: de ce ţine mereu, în mână, o păpuşă fără păr, la Asia Express, la Antena 1!
infoactual.ro
Apar medicamente pentru tratamentul COVID. Noul medicament este în faza finală de testare Apar medicamente pentru tratamentul COVID. Noul medicament este în faza finală de testare
infoactual.ro
A aruncat BOMBA! Dezvăluirea ȘOCANTĂ a momentului: Am găsit-o pe Elodia! A aruncat BOMBA! Dezvăluirea ȘOCANTĂ a momentului: Am găsit-o pe Elodia!
evz.ro
Anamaria Prodan produce CUTREMUR în România. Imaginea care bagă frica în „amantele lui... Anamaria Prodan produce CUTREMUR în România. Imaginea care bagă frica în „amantele lui Reghe” . „Pe mine nu mă doboară nimic”
doctorulzilei.ro
Uleiul de prăjit și dieta. Cât de mult influențează acesta greutatea corporală?... Uleiul de prăjit și dieta. Cât de mult influențează acesta greutatea corporală? Specialist: „Puțini știu că uleiul de prăjit nu poate…”
romaniatv.net
Este BOMBA BOMBELOR în showbiz, vorbim de cel mai temut clan interlop Este BOMBA BOMBELOR în showbiz, vorbim de cel mai temut clan interlop
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si