Mesajul transmis de președintele Iohannis la reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat, în intervenţia avută la reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic, susţinerea României pentru o abordare mai ambiţioasă a Uniunii Europene în privinţa cooperării în domeniul securităţii, în măsură să răspundă intereselor legitime ale Uniunii şi statelor partenere din regiune.

Author: M.A. joi 18 iunie 2020 , 20:41

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic, desfăşurată prin sistem de videoconferinţă, la care au fost prezenţi, alături de şefi de stat şi de guvern din state membre ale Uniunii Europene, preşedinţii Ucrainei şi Republicii Azerbaidjan, împreună cu prim-miniştrii Republicii Moldova, Georgiei, Republicii Armenia şi Republicii Belarus.

"Reuniunea liderilor din statele membre ale Uniunii Europene şi din statele partenere din Vecinătatea Estică a oferit prilejul pentru reafirmarea angajamentului comun faţă de valorile fundamentale şi obiectivele de consolidare a Parteneriatului Estic, precum şi pentru transmiterea unui mesaj de unitate şi solidaritate în contextul provocărilor regionale amplificate de epidemia COVID-19. În perspectiva Summitului planificat la începutul anului viitor, discuţiile au vizat fixarea liniilor strategice pentru dezvoltarea obiectivelor Parteneriatului Estic post-2020, dar şi evaluarea sprijinului concret al Uniunii Europene pentru gestionarea efectelor crizei COVID-19 şi a impactului asupra economiilor din regiune", a arătat Administraţia Prezidenţială.

Consultările privind viitorul Parteneriatului Estic, lansate în perioada exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, au arătat un consens larg referitor la consolidarea pe mai departe a acestei

iniţiative de succes, precum şi cu privire la rolul important al rezultatelor generate de aceasta, în beneficiulcetăţenilor din statele partenere.

Citeste si: Ministrul Mediului: Aproape 50% din eco-tichetele Rabla Plus au fost rezervate deja de români

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: „Mergem la cununie” Theo Rose și Anghel Damian, în drum spre Starea Civilă- wowbiz.ro

Potrivit sursei citate, în intervenţia sa, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul României pentru sprijinirea perspectivei europene a celor mai angajaţi parteneri estici, în acord cu progresele individuale. De asemenea, el a exprimat susţinerea ţării noastre pentru o abordare mai ambiţioasă a Uniunii Europene în privinţa cooperării în domeniul securităţii, în măsură să răspundă intereselor legitime ale Uniunii şi statelor partenere din regiune.

"Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a încurajat statele partenere să continue procesele de implementare a reformelor convenite împreună cu Uniunea Europeană, esenţiale pentru a mobiliza beneficii concrete în favoarea cetăţenilor şi, în funcţie de nivelul de ambiţie definit în relaţiile proprii cu Uniunea Europeană, pentru a progresa pe calearealizării aspiraţiilor lor europene. Preşedintele României a subliniat, de asemenea, importanţa deosebită a agreării unor obiective sectoriale concrete în cadrul Parteneriatului Estic, de natură să genereze proiecte prioritare în cadrul agendei post-2020 şi să conducă la o cooperare regională consolidată şi la creşterea rezilienţei statelor Parteneriatului", a menţionat Administraţia Prezidenţială.

Citeste si: Replica acidă a liderului Marcel Ciolacu la adresa Guvernului Orban, după ce PSD a votat rectificarea bugetară

O temă importantă abordată în cadrul reuniunii a fost gestionarea provocărilor comune generate de dezinformare şi de amplificarea acţiunilor hibride, context în care şeful statului s-a pronunţat pentru o consolidare a comunicării strategice şi pentru o implicare responsabilă a autorităţilor din statele partenere în scopul promovării beneficiilor reale ale parteneriatului pentru cetăţeni.

Citeste si: „M-am împăcat cu fostul meu soț pentru copiii noștri.” Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf nu mai sunt la cuțite! Ce se întâmplă acum între cei doi- kfetele.ro

Citeste si: „Îmi vine să mă târăsc ca un șobolan. Nu mă recunosc”. Lili Sandu, în depresie după ce a devenit mamă! Vedeta și-a înecat amarul în alcool- radioimpuls.ro

Citeste si: Ploile și inundațiile au făcut PRĂPĂD în toată România. Imagini apocaliptice. A fost emis COD ROȘU

De asemenea, Klaus Iohannis a evidenţiat sprijinul consistent acordat de către România pentru Republica Moldova şi Ucraina în vederea combaterii efectelor pandemiei COVID-19, în valoare de peste 3,5 milioane de euro, respectiv de circa 1,75 milioane de euro, precum şi trimiterea de personal medical.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si