Mesajul unui producator traditional: "Trebuie sa mancam romaneste. Cand cumparam un produs strain, normal ca banii se vor duce acolo"

”Trebuie sa mancam romaneste, trebuie sa traim romaneste. Daca nu consumam produse romanesti nu avem de lucru, o sa le dam de lucru la taranii din Spania, din Franta, din Austria”, este mesajul clar care trebuie inteles de toti consumatorii care vor sa sustina producatorul roman, transmis de Calin Maties, presedintele primei Federatii Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale din Romania.

marți 13 decembrie 2016 , 15:46

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”Ar trebui sa consumam si eu le explic la toti intotdeauna, fratilor daca cumperi Pita de Santimbru, angajatul meu o sa aiba salariu sa cumpere mezeluri de la macelarul din colt, macelarul din colt o sa aiba bani sa plateasca la fermier o vaca, fermierul o sa aiba bani sa plateasca la agricultor graul pe care l-a dat. Avem de lucru, dar daca lantul asta e rupt si cand mergem la supermarket si cumparam un produs strain, normal ca banii se vor duce in Franta si fermierul, macelarul, toti cei din spate nu o sa aiba de lucru”, este de parere Calin Maties, potrivit activenews.ro

Acesta spune ca magazinele mici nu au cum sa apara daca "punem hipermarketul in mijlocul orasului". ”in toata lumea supermarket-urile sunt la marginea orasului. intr-un hipermarket daca va uitati doar 2-3 produse locale sunt listate, in schimb intr-un magazin de cartier gasim mezeluri locale, branzeturi locale, oua si pita locala. Daca punem hipermarketul in mijocul orasului producatorii nu o sa aiba de lucru”, a declarat presedintele Federatii Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale din Romania, la Viata Satului si citat de Agrointel.

Calin Maties este de parere ca produsele traditionale nu sunt incurajate in tara noastra iar schimbarile repetate facute in legislatie de Ministerul Agriculturii a dus la o scadere a inregistrarii unor astfel de produse.

”La noi se facea pupure la placintele care se faceau direct in cuptor. Se numesc pupuri si se faceau cu "curechi", in traducere cu varza, cu grupeni si cu ceapa, in traducere cartofi cu ceapa si cu branza. Am mai venit cu painea oficiala a orasului Pita Cetatii, pita de Santimbru pe care am reusit sa o facem cunoscuta in toata tara. Din pacate parca ne blestemam noi pe noi, ne necajim noi pe noi. Cand un lucru incepe sa functioneze si incepe sa se miste trebuie sa schimbam, sa stricam. Nu stiu de ce. Nici in lumea afacerilor, nici in viata casnica daca functioneaza ceva nu schimbi. Din pacate la noi, la ministerul Agriculturii, daca a functionat ceva si macar a functionat pe produse traditionale si produse consacrate s-a schimbat si s-a ales praful de tot. Nu mai mult, anul acesta avem doar 17 produse atestate”, a mai subliniat fermierul pentru sursa citata.

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si