"Mie mi-a murit calul si l-am ingropat, iar ei l-au scos si l-au mancat!" Povestea celei mai misterioase si ciudate comunitati de romani din lume. Ironic, ei au cea mai mare crestere demografica dintre toti romanii pamantului

In secolul 21, inca mai exista romani care traiesc intr-o ignoranta similara triburilor salbatice. Vorbesc limba romana asa cum se vorbea acum trei patru veacuri.

A.S., joi 15 februarie 2018 , 10:23

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Sunt crunt de saraci, analfabeti, discriminati, uitati si pana de curand, au fost fara Dumnezeu, la propriu. Ironic, tocmai ei au cea mai mare crestere demografica dintre toti romanii pamantului.

Despre Romania, multi nu stiu nici ce inseamna nici ce legatura ar putea avea ei cu ea. "Romania e un nume", spune unul dintre tinerii intervievati.

Ucrainenii ii numesc tigani albi, dar ei sunt diferinti de tigani pe care ii numesc "goleti" si depsre spun ca mananca si mortaciuni

"Goletilor  le place sa fure, umbla goi, sunt lenesi si mananca mortucini. Mie mi-a murit calul si l-am ingropat, iar ei s-au dus, l-au scos si l-au mancat!", spune o localnica.

Comunitatea de cateva mii de oameni se afla in vestul Ucrainei, intre granitele Ungariei, Slovaciei si Poloniei. Teritoriul in care locuiesc acum volohii nu a apartinut niciodata Romaniei. si nici nu se stie sa fi fost vreo migratie de la noi spre aceste teritorii, in ultimele secole.

”Ei niciodata nu au stiut ca exista Romania ca tara”, a spus Ioan Botos, presedintele Uniunii Romanilor din Ucraina. Iar cei care au auzit inca mai cred ca presedintele Romaniei este Nicolae Ceausescu.

Astazi, din cei peste 2.000 de volohi din Poroşcovo, 1.200 sunt copii. O medie de optzece copii la o casa satul cu cea mai mare natalitate din Ucraina, o adevarata "ciudatenie" a mapamondului. Dintre toti locuitorii, cel mult 100 sunt "gra­motni" (ştiu sa scrie şi sa citeasca). Multe case n-au nici apa curenta, fantani, lumina electrica.  N-au auzit de computere, telefoane mobile, multi dintre copii nici n-au vazut vreodata o ciocolata.

O alta lege, lasata "de la moşi"- cununiile sa nu se desfaca. Foarte rar vreun voloh a divortat sau s-a recasatorit vreodata. Daca o familie are mai putin de patru copii, inseamna ca ori n-au apucat sa ii faca, ori unul dintre soti a murit. Un vechi cod moral stapaneşte relatiile dintre ei, inauntrul tuturor satelor volohe. Sa nu se inşele in interiorul comunitatii. Sa se ajute neconditionat.

Sa se tina aproa­­pe. S-au descoperit pana acum 11 sate romaneşti in imprejurimile Poroşcovului (care e cel mai mare şi insemnat).

Unele destul de departe, la aproape 100 de kilometri. Toate avand, insa, aceeaşi limba, aceleaşi obiceiuri şi legi ale lor. Un adevarat "miracol" al supravietuirii unei co­munitati şi a unei limbi, dupa cum s-au pronuntat toti specialiştii.

Şi totuşi, cine sunt ei? Au fost aici dintotdeauna sau au venit de undeva? Nu exista inscrisuri, caci inain­taşii lor au fost analfabeti şi asupriti mereu.

Nimeni nu s-a interesat de ei, pana prin anii 2000, iar ucrainenii n-au avut interesul sa-i promoveze. Nu au relicve, zidiri. La "timitiu'" (cimitirul) ucrainean, intelegem cu greu ca majoritatea volohilor care au fost ingropati aici nu şi-au permis cruci de piatra şi ca cele din lemn, saracacioase, au putrezit. Dar ca au fost multi. "Sute, mii". La fel cum au natalitatea foarte ridicata, tot aşa e şi mortalitatea. Mor de tineri, din cauza greutatilor şi supararilor, astfel ca astazi comunitatea pur şi simplu nu are batrani.

"Graiul lor are asemanari cu cel al vlahilor din Slovacia, din Serbia, Cehia" ,spune  dr. Ioan Faiciuc, de la Institutul de Lingvistica al Academiei Romane, filiala Cluj, un renumit dia­lectician ardelean care le-a cercetat limba inca din anii 2000-2001.

Aşadar, vlahi care au venit dinspre apus spre rasarit, fiind deja acolo cu multe veacuri inainte!

Ciudat, limba lor nu are nicio legatura cu Maramureşul, deşi aceasta e zona romaneasca cea mai apropiata. Niciuna! Cele mai multe asemanari le au cu motii din Crişana, cu Banatul, cu nordul Hategului. Aşadar, foarte departe de granita. Slovacii i-au numit Voloşin, ungurii le-au spus Canaloş (lingurar). Astea-s cele mai intal­nite nume de familie. Sunt, probabil, baieşi lingurari, care vorbesc o limba foarte veche.

Citeste mai mult AICI. 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Copilul care a prezis pandemia de coronavirus a făcut noi dezvăluiri! Ce se va întâmpla... Copilul care a prezis pandemia de coronavirus a făcut noi dezvăluiri! Ce se va întâmpla în următoarele luni
spotmedia.ro
Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum... Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența
b1.ro
Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a... Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European
monitorulcj.ro
PRIMELE CAZURI de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus în România! În ce... PRIMELE CAZURI de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus în România! În ce orașe au fost depistate?
infoactual.ro
Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă! Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă!
infoactual.ro
Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si