Mii de crescători de ovine şi bovine protestează în Bucuresti: "Să ne dea subvenţiile că n-avem bani. Să nu işi ia banii pe păşuni şi pe dreptul nostru"

Peste două mii de crescători de ovine şi bovine, veniţi din toată ţara, protestează marţi în Parcul Izvor din Capitală, în apropiere de Palatul Parlamentului, aceştia susţinând că nu le-au fost acordate subvenţii pe anul 2015.

marți 07 iunie 2016 , 14:28

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu şi cinci membri ai Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, au mers marţi, la protestul crescătorilor de ovine şi bovine, pentru a sta de vorbă cu aceştia despre nemulţumirile pe care le au.

"Vă înţeleg perfect şi vă dau toată dreptatea, nu e normal ce se întâmplă, întârzierile foarte mari pentru alocarea şi plata banilor. Sunt convins că toţi asteptaţi aceşti bani.

Au fost nişte decizii care s-au luat cu întârziere în Ministerul Agriculturii şi în Agenţia de Plăţi, este vorba de faptul că ne-am complicat foarte tare anul trecut şi am pus N scheme, când trebuia, în primii doi ani, 2015 şi 2016, să fie cât mai simple ca să ajungem cu banii la dumneavoastră la timp. S-a ajuns în situaţia în care suntem în ultima lună de plată. În condiţiile în care modulul funcţionează, banii se vor da în cel mai scurt timp începând, repet, de săptămâna viitoare, la animale. Cei care primesc fonduri pentru animale, vestea buna este ca vor fi sume foarte mari. De exemplu, pot să depăşească o mie de euro la vaca de carne, pot să depăşească 800 de euro la vaca de lapte. De săptămâna viitoare începe şi la ovine. Subvenţia totală este de zece euro pe cap de oaie, la ovine", a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, scrie Mediafax.

La discuţii cu protestatarii au venit şi cinci membri ai Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor.

" Nu suntem duşmanii dumneavoastră. Toate lucrările în comisie s-au făcut cu reprezentanţii dumneavoastră în comisie", a declarat presedintele comisiei, Nini Săpunaru.

Peste două mii de crescători de ovine şi bovine şi producători de produse lactate, veniţi din toate judeţele ţării, protestează marţi în Parcul Izvor din Capitală, fiind nemulţumiţi de faptul că nu le-au fost acordate subvenţiile pentru banul 2015.

" Nu ne-au dat subvenţiile pe anul 2015 deşi avem cereri depuse, nici pe surpafaţă nici pe animal.
Atragem atenţia asupra legii 321, privind produsele din Romania care de fapt sunt produse făcute cu altele, aduse din străinătate şi scrie pe ele produs în România.Vrem abrogarea legii vânătorii, creează abuzuri, e suspendată acum dar noi vrem abrogarea ei
", a spus un crescător de bovine din judeţul Bihor.

"Să se oprească importul de carne şi lacte, zootehnia e la pământ în România acum. Ce calitate poate avea laptele adus de la o mie de kilometri din Germania? Să ne dea preţuri la produse dacă tot nu ne dau subvenţiile",
a declarat un crescător de animale din Timiş.

"Ne-au scos păşunile la licitaţii, au făcut asociaţii şi ne-au luat păşunile. Noi, utilizatorii, vrem o bucată de paşune dar ei nu ne dau. Din păcate, m-am născut în România", a spus un alt crescător de bovine din Timiş.

Protestul are loc în apropierea Palatului Parlamentului, crescătorii de animale precizând că aşteaptă o reacţie din partea aleşilor.


"Suntem cei care asigurăm securitatea alimentară, suntem cei pe care îi interesează de ce se întamplă în România, ce pune pe masa poporul român şi trebuie să le dăm o lecţie celor care sfidează poporul care i-a trimis acolo (n.r. în Parlament) sau în alte instituţii. Cred că merităm respectul lor pentru a se deplasa o sută de metri, să vină în rândul nostru"
, Laurenţiu Baciu, preşedinte Lapar.

Protestatarii susţin că este a doua oară când ies în stradă, primul protest neavând niciun rezultat.

"Să ne dea subvenţiile că n-avem bani. Să nu işi ia banii pe păşuni şi pe dreptul nostru. Astă-iarnă, când am fost nici, nu s-au uitat la noi, şi-au votat pensiile în loc să iasă să vorbească cu noi, nu s-a rezolvat nim ic", a declarat un alt crescător de animale.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Faimosii au hotarat! Pe CINE vor sa elimine din competitia Survivor Romania? Ea este... Faimosii au hotarat! Pe CINE vor sa elimine din competitia Survivor Romania? Ea este prima concurenta nominalizata spre eliminare!
spotmedia.ro
Vacanțele în străinătate se vor scumpi considerabil vara asta. Anunţul vine direct de... Vacanțele în străinătate se vor scumpi considerabil vara asta. Anunţul vine direct de la Booking.com
spotmedia.ro
Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr.... Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr. Adrian Marinescu răspunde la întrebările zilei
b1.ro
Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului... Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului Educației
infoactual.ro
Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite
infoactual.ro
Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina! Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si