Ministerul Sănătăţii a dispus un control la Arad, unde 20 de elevi au ajuns la spital cu erupţii pe faţă în urma unei acţiuni de deratizare şi dezinsecţie la şcoală

Ministerul Sănătăţii anunţă că a dispus un control mixt de urgenţă după ce la Spitalul Judeţean Arad s-au prezentat 20 de elevi, cu vârste între 11 şi 13 ani, de la Liceul German, cu erupţii pe faţă, greţuri şi vărsături. "Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timişoara o astfel de situaţie să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operaţiuni de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie, dar se pare că, la Arad, nimeni nu şi-a făcut treaba", spune ministrul Victor Costache.

G.B., luni 13 ianuarie 2020 , 21:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Ministerul Sănătăţii s-a sesizat şi a dispus un control mixt de urgenţă, după ce la unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Arad s-au prezentat cu mijloace proprii 20 de copii cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, de la Liceul German, cu erupţii la nivelul feţei, greţuri şi vărsături. Se suspicionează faptul că în sălile de curs unde aceştia învaţă, vineri, 10 ianuarie 2020 au fost efectuate proceduri de Dezinfecţie, Desinsecţie şi Deratizare (DDD) şi este posibil ca elevii să fi intrat în contact cu substanţe chimice, care să le fi produs această simptomatologie", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni seară, de MS.

Ministerul Sănătăţii a dispus un control la Arad, unde 20 de elevi au ajuns la spital cu erupţii pe faţă în urma unei acţiuni de deratizare şi dezinsecţie la şcoală

O echipă de inspectori de la DSP Arad s-a deplasat la unitatea şcolară şi a cerut de la ISU ARAD autospeciala de cercetare CBRN pentru a se verifica toxicitatea aerului din sălile de curs. O altă echipă a DSP Arad formată din epidemiologi s-a deplasat la UPU a Spitalului Judeţean pentru a verifica împreună cu personalul medical simptomatologia copiilor.

Citeste si: Mihai Șora despre Cristina Țopescu: „O asemenea moarte, într-o asemenea dureroasă singurătate, ar trebui să ne dea de gândit.”

„De asemenea, reprezentanţi ai DSP Arad şi Poliţia caută firma care a efectuat operaţiunile DDD. Se pare că aceasta are sediul social la Hunedoara", arată MS.

Conform sursei citate, la acest moment, starea de sănătate a copiilor este bună, ei fiind sub supraveghere, fără a necesita internare.

„Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timişoara o astfel de situaţie să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operaţiuni de deratizare, dezinfecţie şi desinsecţie, dar se pare că, la Arad, nimeni nu şi-a făcut treaba. Iată cum, 20 copii au ajuns la UPU cu iritaţii faciale şi oculare pentru că, în continuare, operaţiunile DDD se fac după ureche. Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din MS, dar şi a Inspecţiei Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum fimele care folosesc biocide au fost controlate. Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovaţi care atentează la sănătatea publică vor plăti, chiar de vom fi nevoiţi să schimbăm radical legislaţia", a declarat Victor Costache, ministrul Sănătăţii, citat în comunicat.

Anterior, medicul epidemiolog Mihaela Câtu, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, a declarat pentru News.ro că la Spitalul Judeţean Arad ajunseseră 14 copii, toate fiind cazuri uşoare.

„Până acum 14 copii au simptome iritative, cazuri uşoare, sunt la Spitalul Judeţean Arad. Toţi reclamă că s-a facut dezinsecţie şi deratizare în şcoală şi luni când s-au întors la cursuri, au spus că băncile erau lipicioase. Probabil au pus mâna pe bănci, apoi pe faţă şi aşa au apărut problemele", a declarat Mihaela Câtu.

Citeste si: Câinii fără stăpân adăpostiți la mall pe timp de noapte, pentru a nu suferi de frig

Potrivit sursei citate, este vorba de elevi din clasele V - VIII.

DSP Arad a dispus o anchetă în acest caz.

Ministerul Sănătăţii a dispus un control la Arad, unde 20 de elevi au ajuns la spital cu erupţii pe faţă în urma unei acţiuni de deratizare şi dezinsecţie la şcoală

„Ca urmare a evenimentului de la Liceul German, echipajul CBRN al ISU Arad s-a deplasat la locaţia respectivă pentru a executa cercetarea la faţa locului", au transmis reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad.

Citeste si: PNL acuză Primăria Iaşi că oferă cele mai mici burse elevilor dintre oraşele mari ale ţării

În luna noiembrie, un bebeluş de nouă zile, un copil de trei ani şi mama acestuia, în vârstă de 28 de ani, au murit după ce în blocul în care locuiau, de pe strada Mioriţei nr. 8 din Timişoara, s-a făcut dezinsecţie şi deratizare.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si