Ministrul demis al Muncii, Violeta Alexandru, spune cum va afecta căderea Guvernului Orban pensiile și alocațiile românilor

Ministrul demis al Muncii, Violeta Alexandru, a spus la Digi24 că vrea să reducă durata de așteptare în ceea ce privește stabilirea pensiilor internaționale pentru români.

M.A., vineri 07 februarie 2020 , 13:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Decizia vine în contextul în care sunt multe persoane care au lucrat atât în România cât și în străinătate așteaptă un răspuns în ceea ce privește decizia de pensionare din cauza birocrației.

Din acest motiv, Violeta Alexandru, ministrul demis al Muncii, promite că va face tot posibilul ca această durată de așteptare, care poate ajunge și la trei

ani, să fie redusă la un interval de maximum două luni.

„Avem mari probleme pentru persoanele care au un stagiu de cotizare compus dintr-o perioadă în România și o perioadă în afară. Am luat deja niște decizii împreună cu echipa atașaților de muncă de pe lângă consulate și încercăm să remediem această perioadă extrem de lungă de comunicare a documentelor între casele de pensii din România și cele din străinătate. Se ajunge chiar și la doi-trei ani și încercăm să ne încadrăm într-un termen de o lună, o lună și jumătate, două luni maximum”, a spus Violeta Alexandru, la Digi24.

Citeste si: Strategia lui Ciolacu, făcută praf de pesediști. Organizațiile locale i-au dat ”Ignore”

Totodată, Violeta Alexandru a vrut să arate că în ceea ce privește recalcularea pensiilor din România s-a reușit ca din 14.000

de restanțe ce aveau termene depășite de șase luni, opt luni, să se ajungă la numai 3.000 de restanțe.

„Merg în continuare cu atenție pe acest subiect pentru a reduce la cât mai puțin posibil”, a spus Violeta Alexandru.

Citeste si: Ideea ingenioasă a unui tânăr din Timișoara: aplicația care citește radiografiile

Care este soarta pensiilor după căderea guvernului Orban?

„Lista mea de urgențe zero este populată de tot felul de probleme în aplicarea legii pensiilor și a problemelor generate de această lege propusă de PSD. Sunt multe probleme care țin de management. Chiar încadrarea în termenul legal de 45 de zile și înlăturarea acestor întârzieri- care mergeau până la luni bune- este una dintre măsurile de management pe care le-am luat. Sunt în continuare aspecte care țin de simplificare.

Deja am făcut pași în simplificarea accesului pensionarilor la bilete de tratament. Același lucru îl vom face și pentru firmele care doresc să acceseze informații despre cei în căutarea unui loc de muncă”, a anunțat ministrul demis al Muncii.

Totodată, executivul nu mai are dreptul să inițieze legi odată cu căderea guvernului Orban, astfel încât ministrul demis al Muncii trebuie să se ocupe de reorganizarea ANOFM, agenția care administrează plățile sociale.

 „Aici aveam o viziune de simplificare, de eficientizare, care presupune un amplu proces de restructurare și care depășește atribuțiile de gestionare a treburilor curente”, a declarat Violeta Alexandru pentru Digi24.

Care este soarta alocațiilor după căderea guvernului Orban?

Din luna ianuarie, alocațiile se indexează cu rata inflației, în timp ce la rectificarea bugetară din august va fi dublat cuantumul lor, în urma unei decizii din Parlament. Măsura a venit însă după stabilirea bugetului, ceea ce a făcut ca Guvernul să fie nevoit să amâne aplicarea acestei măsuri de dublare a alocațiilor până la rectificarea bugetară din vară.

Citeste si: Guvernul Orban a fost demis! Mesajul presedintelui Klaus Iohannis pentru romani

 „Mi s-a cerut să pregătesc acest act normativ pentru rectificarea bugetară”, a spus Violeta Alexandru, care a mai precizat că nu a fost luată momentan nicio decizie în ceea ce privește plata eșalonată a alocaților.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ce avere are Cozmin Gușă? Politicianul a acumulat un capital impresionant Ce avere are Cozmin Gușă? Politicianul a acumulat un capital impresionant
spotmedia.ro
Altă cale nu e! Bărbați sau puștani Altă cale nu e! Bărbați sau puștani
spotmedia.ro
Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă,... Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă, deşi lucrează într-o clădire reabilitată din centru. Salariul mediu e dublu faţă de media pe ţară
b1.ro
Diana Șoșoacă, acuzații grave la adresa medicilor. DE CE MOR pacienții COVID? Diana Șoșoacă, acuzații grave la adresa medicilor. DE CE MOR pacienții COVID?
infoactual.ro
Ce spun medicii despre starea de sănătate a lui Victor Socaciu. „Spitalul se supune... Ce spun medicii despre starea de sănătate a lui Victor Socaciu. „Spitalul se supune tuturor rigorilor legale…”
infoactual.ro
Premiile BAFTA 2021. Cele mai importante nume în industria britanică de film Premiile BAFTA 2021. Cele mai importante nume în industria britanică de film
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si