Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a transmis miercuri și primele date din execuția bugetară din primele patru luni ale anului. Astfel, în primele patru luni din 2022 s-a înregistrat un deficit de 1,23% din PIB, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de anul anterior.

Citeste si: Cum se apără românii de efectele în lanț ale inflației. Tinerii nu iau în calcul să-și schimbe stilul de viață

"Astăzi am anunţat în cadrul Guvernului rezultatele execuţiei bugetare la patru luni, o execuţie care va fi publicată astăzi, cel târziu mâine dimineaţă, pe site-ul Ministerului de Finanţe. Avem un deficit de 1,23% din PIB, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de anul trecut şi într-o scădere nominală cu 4,2 miliarde de lei", a arătat Adrian Câciu în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.  

Ministrul Finanțelor Publice: 10 milioane de români depind de bugetul de stat

Potrivit ministrului de Finanțe, consolidarea fiscală a fost făcută pe seama creşterii colectării veniturilor. "Veniturile sunt în creştere cu 22% faţă de anul trecut, o creştere a veniturilor fiscale cu 23% faţă de anul trecut şi avem o gestionare mai bună, mai eficientă a cheltuielilor bugetare, care au un trend de creştere mai mic decât cel programat", a precizat ministrul de Finanțe.

Citeste si: Avertismentul unui miliardar american: Invazia din Ucraina ar putea marca începutul celui de-al Treilea Război Mondial

„Nu este momentul să facem o risipă financiară pe bunuri și servicii în acest an complicat”, a spus ministrul Finanțelor la finalul ședinței de Guvern.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

„Nu uitați că 10 milioane de persoane depind de bugetul de stat”, spune Adrian Câciu, care spune că „trăim cea mai complicată situație din ultimii 70 de ani”.

El a precizat că nu vor fi afectate investițiile, asistența socială, pensiile sau salariile, și că reducerea cheltuielilor va fi însoțită de majorarea veniturilor la buget și de creșterea absorbției fondurilor europene, scrie Mediafax.

10 miliarde de lei, economisiți din cheltuielile cu bunuri și servicii

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, estimează că minim 10 miliarde de lei vor fi economisite în urma reducerii cu 10% a cheltuielilor din ministere pentru bunuri şi servicii.

"Minim 10 miliarde de lei (se vor economisi). Şi mă refer la bugetul general consolidat", a declarat el, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

România se retrage din două bănci rusești

Guvernul a aprobat, miercuri, două proiecte de lege în baza cărora va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din două bănci rusești, a mai anunțat ministrul de Finanțe după ședința Executivului de azi.

Este vorba de Banca Internaţională de Cooperare Economică și Banca Internaţională de Investiţii, bănci cu acţionariat rusesc.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Ministrul de Finanțe, conferință de presă la finalul ședinței de Guvern, cu purtătorul de cuvânt al Executivului

[Sursa foto: Guvernul Romaniei]

Ce se întâmplă cu angajările la stat

Din iulie vor fi înghețate și angajările la stat, a spus ministrul, care a precizat că decizia permite continuarea unor proceduri aflate în curs.

„Cea mai mare creștere de posturi bugetare a avut loc între septembrie și octombrie 2021, cu 30.000 de posturi. În acest an avem o creștere de, cred, 1000 de posturi pe lună, la nivelul întregii administrații, locală și centrală, și vin după o serie de amânări a angajărilor la stat de câțiva ani. Nu are de unde să apare o creștere semnficativă a angajări”, a spus ministrul.

Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Între măsurile anunțate se numără amânarea pentru 9 luni a tratelor la bănci și un sprijin unic de 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si