"Respectand procedurile in vigoare, voi desecretiza arhiva SIPA", a declarat ministrul Justitiei.
La insistentele jurnalistilor, ministrul a spus ca va face acest demers in cel mai scurt timp: "Voi desecretiza arhiva SIPA in cel mai scurt timp, cu respectarea termenelor si procedurilor legale".
El a mai spus ca urmeaza sa discute, miercuri, in plenul sedintei CSM, solicitarea Consiliului, transmisa marti Ministerului Justitiei, privind arhiva SIPA.
Toader a precizat ca a primit adresa CSM marti seara.
Ulterior, la plecarea de la CSM, intrebat de jurnalisti daca a luat aceasta decizie tinand cont de declaratiile liderului PSD, Liviu Dragnea, ministrul Justitiei a raspuns: "Sunt aprecierile dumneavoastra".
"Eu am decis sa desecretizez arhiva SIPA pentru ca este un subiect care s-a repetat de multe ori in spatiul public, de regula la venirea unui nou ministru, se pare ca este un subiect
care prezinta interes si atunci voi desecretiza aceasta arhiva".
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Toni Greblă, întrebat despre imaginile în care apare alături de omul lui Călin Georgescu: „Întrebați porcul”- antena3.ro
Citeste si: Regimul din Siria a căzut. Bazele militare ale Rusiei sunt în ”stare de alertă”. Rebelii au pus mâna pe putere- stirileprotv.ro
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, luni seara, la Antena 3, ca daca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, este" un om corect si de buna-credinta", atunci va desecretiza raportul facut in cadrul ministerului cu privire la disparitia unor dosare din arhiva SIPA, in caz contrar, increderea pe care o are in el va fi "aproape de zero”.
Consiliul Superior al Magistraturii a trimis Ministerului Justitiei o adresa in care solicita informatii despre situatia arhivei SIPA.
Propunerea de a cere explicatii Ministerului Justitiei (MJ) legate de arhiva SIPA a fost formulata marti in sedinta de plen a CSM de catre judecatoarea Gabriela Baltag, iar plenul a votat in favoarea transmiterii acestei adrese.
"S-a hotarat transmiterea unei adrese catre Ministerul Justitiei pentru a da detalii privind arhiva SIPA, ca in functie de asta, dupa ce stim exact situatia de fapt, sa stim cum actionam.
Am cerut sa aflam care e situatia arhivei SIPA, ce s-a intamplat dupa anul 2005, cand s-a dispus desfiintarea arhivei SIPA, daca a existat o inventariere, daca au existat rapoarte unde au fost transmise, toate amanuntele de genul acesta. A existat, intr-adevar, o propunere de hotarare de Guvern prin care se dorea reglementarea acestui aspect (al arhivei SIPA- n.r.), dar tocmai pentru ca nu erau elucidate aceste aspecte si nu stiam ce s-a intamplat din momentul 2005 pana in prezent, si in conditii de campanii electorale in sistemul judiciar, s-a decis amanarea acestui subiect.
Sper ca acum sa se rezolve odata pentru totdeauna. Trebuie vazut daca ni se vor da si, in functie de datele care ni se vor da, vom proceda in consecinta", a declarat, marti, presedinta instantei supreme, Cristina Tarcea.
Ea a mai spus ca nu stie ce contin arhivele SIPA, precizand ca in perioada in care se stia de existenta acestui serviciu ea era judecator si existau "serioase temeri din partea magistratilor, in sensul ca datele existente in cadrul acestei arhive ar fi de natura a influenta intr-un fel sau altul cariera si viata profesionala a unui judecator".
Citeste si: Este interzis ca bradul de Crăciun să fie transportat cu mașina! Care este amenda pe care șoferii o primesc, dacă nu respectă această regulă- kfetele.ro
Citeste si: Michael Douglas nu își scapă soția din ochi! Catherine Zeta-Jones strălucește la 55 de ani- radioimpuls.ro
Citeste si: Un „obiect luminos” bizar care a apărut pe cer sâmbătă provoacă nelinişte în Iran- antena3.ro
Evenimentul Zilei a scris luni ca parte din arhiva SIPA- care ar contine de la 10.000 de dosare pana la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistratilor- a fost copiata, iar unele documente au fost sustrase si chiar distruse.
Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie a fost infiintat in 1991, ca structura in subordinea Directiei Generale a Penitenciarelor, si trebuia sa urmareasca faptele din penitenciare. In 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justitiei, a trecut SIPA in subordinea MJ, pentru ca structura sa se ocupe si de protectia magistratilor.
Sursa: News.ro