Ministrul Muncii anunță schimbări importante pentru românii care lucrează de acasă

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de digitalizare a relațiilor de muncă, care prevede, între altele, că românii care lucrează de acasă nu vor mai fi obligați să menționeze locul în care prestează activitatea,.

Author: Razvan Ilie miercuri 14 octombrie 2020 , 13:02

violeta alexandru
Violeta Alexandru, anunț despre digitalizarea contractelor de muncă
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Proiectul de lege privind digitalizarea relațiilor de muncă simplifică activitatea prin telemuncă și introduce pentru prima dată în România semnătura electronică pentru semnarea contractelor, a scris pe Facebook ministrul de resort, Violeta Alexandru.

Potrivit ministrului Muncii, angajații cae lucrează de acasă își vor putea folosi propriul laptop sau echipament pentru desfășurarea muncii, prin acordul părților.

De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să răspundă pentru c ondițiile de muncă alese de către telesalariat.

O altă schimbare adusă de nou lege: telesalariatul nu va mai fi obligat să menționeze locul în care prestează activitatea, iar activitatea acestuia se va putea verifica prin mijloace electronice.

Citeste si: „Distrugea tot când îi venea sevrajul”. O femeie din Maramureș și-a ucis mama, la scurt timp după ce fusese externată de la psihiatrie- kanald.ro

Citeste si: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta- wowbiz.ro

"Sunt suficient de încăpățânată să îl duc până la capăt indiferent de obstacole. Mai am și reacții menite să mă determine să renunț, recunosc. Deja au apărut discuții legate de obținerea semnăturii electronice, cât de scumpă este și de unde se va procura. Va exista o perioadă de tranziție în care se va permite folosirea semnăturii olografe", a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Ce modificări aduce proiectul de lege privind digitalizarea

Ministrul Muncii a mai scris că, după consultări cu sindicatele și patronatele, după discuții cu antreprenori din București și din țară, a luat decizia de a face un pas major în ce privește digitalizarea relațiilor de muncă și, implicit, simplificarea derulării acestora. 

Alte schimbări prevăzute de lege:

• se va putea folosi semnătura electronică atât la semnarea cât și la modificarea sau încetarea Contractului Individual de Muncă;

• se va putea folosi semnătura electronică la instructajul SSM inclusiv în cazul telemuncii;

• documentele se vor putea păstra în arhivă electronică.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si