Misterul morţii domnitorului Vlad Ţepeş! Cum şi-a pierdut viaţa celebrul ”Dracula” ! Teoriile care îţi fac pielea de găină!

Vlad Ţepeş este cu siguranţă unul dintre cei mai faimoşi voievozi români, inclusiv peste hotare. Cu toate acestea, viaţa voievodului muntean ascunde multe mistere.

Author: M.C.B. vineri 23 noiembrie 2018 , 15:37

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Unul dintre cele mai puţin cunoscute evenimente din viaţa lui Vlad Ţepeş este chiar felul în care şi-a găsit sfârşitul. Există numeroase supoziţii privind cauzele morţii lui Drăculea, unele fanteziste, altele cât se poate de plauzibile, dar greu de dovedit cu certitudine.

Vlad Ţepeş a fost unul dintre cei mai cunoscuţi voievozi români.

Faima sa a depăşit încă din timpul vieţii graniţele Principatului Valahiei. Viaţa şi faptele sale sunt şi astăzi, de multe ori, la graniţa dintre realitate şi legendă, sursă de inspiraţie pentru literatura horror sau cinematrografie. Vlad Ţepeş a fost şi cea mai ilustră victimă a unei campanii organizate de defăimare, fiind descris în cronici şi poveşti de origine germană sau slavă drept un tiran însetat de sânge, canibal şi ucigaş de oameni nevinovaţi.

Condiţiile în care s-a stins voievodul muntean la numai 45 de ani sunt însă învăluite în mister.

Una dintre variantele vehiculate a fost aceea că Ţepeş a fost ucis de boieri. Mai precis, aşa cum mărturisea şi Ştefan cel Mare, Laiotă Basarab s-a întors cu ajutorul turcilor împotriva lui Vlad Ţepeş pentru a-şi recâştiga tronul. Domnitorul muntean s-a luptat cu oştile otomane, undeva la ieşirea din comuna Daia, pe drumul de la Giurgiu la Bucureşti. Vlad Ţepeş a câştigat bătălia.   

În acel moment urmărea lupta de pe un loc înalt, însoţit de garda sa. Boierii trădători au tocmit un asasin. Mai precis, un slujitor al unui mare boier. Acesta s-ar fi apropiat de domn şi l-ar fi atacat, înjunghiindu-l mortal. Conform altei versiuni, Vlad Ţepeş ar fi fost ucis de boieri în timpul unui sfat. La aflarea veştii că Laiotă Basarab a intrat în ţară cu armata turcească, boierii i-ar fi cerut voievodului muntean să închine ţara turcilor. Ţepeş s-a opus, iar boierii l-ar fi ucis.

Conform unei alte versiuni, Vlad Ţepeş ar fi fost ucis de turci. Mai precis de turcii care veniseră cu pretendentul Laiotă Basarab să-l înlăture de pe tron. Boierii munteni l-au trădat pe Ţepeş. Acesta rămas singur, a fost prins de Laiotă Basarab şi ucis. Singurii care ar fi rămas alături de domnitor ar fi fost lăncierii moldovenii, cei care au luptat aproape până la ultimul pentru al apăra.

Conform altor mărturii documentare, moartea lui Vlad Ţepeş ar fi avut loc într-o serie de împrejurări ciudate. Cronicarul Eufrosin de Agapia relatează acest episod. Practic acesta spune că Vlad Ţepeş, victorios în lupta cu turcii care-l aduseseră pe Laiotă Basarab, s-ar fi deghizat în otoman şi ar fi fost omorât chiar de ai săi, fiind confundat cu duşmanul. „Oastea lui Drăculea a început să-i taie fără milă şi i-a gonit. Drăculea de bucurie s-a suit pe un deal să vadă cum taie pe truci. S-a rupt astfel de oastea celor apropiaţi lui şi s-a travestit în turc. Apropiaţii lui l-au socotit turc. Şi l-a lovit unul cu lancea”, scria Eufrosin.

Sursă: adevărul.ro 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si