Moment genial oferit de presedintele Klaus Iohannis cand i-a fost oferit in dar un steag al Tinutului Secuiesc - A fost aplaudat la scena deschisa

Presedintele Klaus Iohannis viziteaza marti judetele Harghita si Covasna pentru a cunoaste mai bine problemele locale. Pentru inceput, seful statului a participat la dezbaterea „Coerenta si transparenta - exemple de bune practici la nivelul judetelor Harghita si Covasna”.

Webeditor: C.I.P. Author: A.L. marți 18 iulie 2017 , 11:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

UPDATE: Un moment interesant s-a petrecut atunci cand primarul din Mirecurea Ciuc, Robert Raduly, i-a oferit in dar presedintelui Romaniei steagul Tinutului Secuiesc. "Va daruiesc un steag in culorile cravatei dumneavoastra", i-a spus edilul, moment in care Klaus Iohannis i-a raspuns pe masura si i-a oferit in schimb un steag al Romaniei.

Momentul a fost aplaudat de cei prezenti la aceasta intalnire, el fiind unul intens discutat si prezentat in presa si la emisiunile informative din Romania. 

Imediat dupa intonarea imnului national al Romaniei, toti cei prezenti au inceput sa cante imnul secuiesc. Tonul a fost dat de presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor.

Pe fata lui Iohannis s-a vazut ca nu era pregatit pentru un astfel de moment si ca este pus intr-o situatie stanjenitoare, dar a stat si a ascultat, noteaza stiripesurse.ro.

”Dintr-o oarecare eroare, ati folosit steagul statului maghiar. si cu acela avem un parteneriat strategic, Romania-Ungaria, dar el nu se bazeaza pe relatii etince sau interetnice, ci pe relatiile intre doua state vecine”, a spus Klaus Iohannis.

"Autonomia locala si regionala ajuta, dar autonomia pe criterii entice nu este de dorit, pentru ca ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomanda ca in cazul unei regionalizari sa nu se realizeze delimitarea regionala pe linia de delimitare etnica", a spus presedintele.

Dupa intonarea imnului secuiesc, acelasi Tamas Sandor s-a adresat audientei atat in limba romana, cat si in limba maghiara, iar ulterior i-a explicat presedintelui ca in tinutul Secuiesc se produce o discriminare atat din punct de vedere legislativ, mai noteaza sursa citata.

Dupa intonarea imnului secuiesc, presedintele Iohannis le-a spus oficialilor locali ca au voci ”bune si puternice”.

"Va multumesc ca mi-ati cantat cand am intrat. Aveti voci bune si puternice. Din cate stiu eu, au trecut multi ani de cand un presedinte a pasit aici, intr-o vizita oficiala, asadar am tinut in mod special sa vin in aceasta zona minunata, cu oameni pusi pe treaba, pentru a va cunoaste. Sunt sigur ca doar prin dialog si parteneriat autentic pot fi gasite cele mai bune solutii la dificultatile pe care le intampinati. Apreciez foarte mult echilibrul de care da dovada marea majoritate a alesilor locali din judetele Harghita si Covasna. Adesea v-ati constituit intr-un liant intre majoritate si minoritate si ati creat o punte intre actul decizional local si central", a spus presedintele, citat de News.ro.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si