A murit Monica Vitti, "regina cinematografului italian"
Monica Vitti, actriță legendară a cinematografiei italiene și muza celebrului regizor Michelangelo Antonioni, a murit la vârsta de 90 de ani, transmite presa internațională.
Monica Vitti, cunoscută pentru rolurile legendare din anii 1950 și 1960, în special pentru colaborările cu Michelangelo Antonioni la filmele Aventura (1960) și Noaptea (La Notte, 1961), a murit după o lungă luptă cu boala Alzheimer, a informat miercuri Hollywood Reporter, citând presa italiană.
Citeste si: Alexandru Arșinel, transportat de urgență la Spitalul Universitar din București
Agenția de presă italiană ANSA a relatat miercuri vestea morții lui Vitti, citând o postare pe Twitter a fostului primar al Romei, Walter Veltroni. Agence France-Presse a transmis mai târziu că ministerul italian al Culturii i-a confirmat moartea, numind-o pe Monica Vitti ca „o actriță iconică, recunoscută pentru rolurile sale principale din filmele lui Michelangelo Antonioni”.
Monica Vitti este deţinătoarea mai multor premii naţionale şi internaţionale, dintre care Premiul David di Donatello (1969, 1971, 1974, 1976, 1979) pentru cea mai bună actriţă şi Ursul de argint (1984) pentru rolul principal din "Flirt", la Festivalul de Film de la Berlin.
Născută cu numele Maria Luisa Ceciarelli la Roma în 3 noiembrie 1931, Monica Vitti a ajuns la faimă internațională cu rolul principal din L’Avventura de Antoninoni, jucând o femeie care începe o relație cu
iubitul prietenei sale dispărute.Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro
Interpretarea ei meditativă și detașat[ a uimit publicul și critica internațională și a devenit o muză pentru Antonioni, apărând în mai multe dintre filmele sale, inclusiv în La Noche (1961) alături de Jeanne Moreau și Marcello Mastroianni și Red Desert (1964) cu Richard Harris.
Actriţa şi regizoarea Monica Vitti a apărut în mai multe producții internaționale, inclusiv în seria James Bond, Modesty Blaise (1966), alături de Terence Stamp și Dirk Bogarde, și în comedia On My Way to the Crusades, I Met a Girl Who... (1967) cu Tony Curtis.
Mai târziu, Monica Vitti a devenit partenera de pe ecran a marelui actor de benzi desenate Alberto Sordi. Ea a câștigat cinci premii David di Donatello pentru cea mai bună actriță, echivalentul italian al Oscarului, precum și un premiu Leul de Aur pentru carieră la Festivalul de Film de la Veneția.
Monica Vitti lipsea din viața publică din cauza bolii Alzheimer încă din anul 2001.