Mormântul Sfântului Nicolae, descoperit într-o biserică antică din Turcia

Arheologii din Turcia au descoperit locul exact în care a fost îngropat, cu aproximativ 1700 de ani în urmă, Sfântul Nicolae, figura care a inspirat tradiția creștină a lui Moș Crăciun.

Author: Sorin Negru joi 20 octombrie 2022 , 13:34

fresca sfantul nicolae

Cercetătorii au aflat locul exact unde se află trupul sfântului Nicolae, în regiunea Antalya din Turcia.

[Sursa foto: Live Science]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Mormântul Sfântului Nicolae se află într-o biserică din secolul al IV-lea aflată în prezent pe teritoriul Turciei, potrivit Live Science.

Arheologii din sudul Turciei au descoperit locul inițial de înmormântare al Sfântului Nicolae, ale cărui avataruri moderne de Moș Crăciun sau Moș Nicolae sunt binecunoscute de copiii din întreaga lume.

Citeste si: Sărbători de iarnă pe litoral

Cercetătorii știau de mai mult timp că trupul sfântului a fost îngropat în biserica din secolul al IV-lea d.Hr. din provincia Antalya din Turcia.

Cum însă rămășițele sfântului au fost furate la aproximativ 700 de ani după moartea sa, locul exact în care a fost îngropat inițial era un mister.

Care e locul exact unde a fost înmormântat Sfântul Nicolae

Acum, indicii adunate în timpul unei noi săpături arheologice, inclusiv asemănarea arhitecturală a clădirii cu Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, precum și plasarea unei fresce care îl

înfățișează pe Isus, indică exact locul unde a fost, probabil, depus trupul Sfântului Nicolae.

Citeste si: ÎPS Teodosie a sesizat instanța de judecată cu privire la calomniile aduse de "călugărul Călin"

sfantul nicolae

Sarcofagul Sfantului Nicolae

[Sursa foto: Live Science]

Situat pe coasta de sud a Turciei, orașul modern Demre se mândrește cu Biserica Sf. Nicolae, construită în anul 520 d.Hr. deasupra unei basilici mai vechi în care sfântul creștin a slujit ca episcop în secolul al IV-lea d.Hr.

Cunoscut pe atunci sub numele de Myra, micul oraș a fost un loc popular pentru mulți pelerini creștini după moartea și înmormântarea Sfântului Nicolae acolo, în anul 343.

Trupul Sfântului Nicolae, extras din mormânt în secolul al XI-lea

Se știu foarte puține despre viața Sfântului Nicolae, dar legendele abundă- se spune că el a salvat trei fete de prostituție, că a tăiat un copac stăpânit de demoni, că a înviat trei copii uciși și că a luat o poziție combativă la Primului Sinod de la Niceea din anul 325.

Legenda care a rămas cea mai vie cu referire la Sfântul Nicolae este aceea că și-a dăruit, în mod anonim, averea moștenită săracilor.

În secolul al XI-lea, „unii înțelepți și iluștri bărbați din Bari" s-au gândit cum ar putea lua din orașul Myra "trupul celui mai binecuvântat mărturisitor al lui Hristos, Nicolae”, conform unui manuscris din acea vreme.

Citeste si: Calendar ortodox 2022: Sărbătorile religioase şi zilele de post din fiecare lună. Pe ce dată pică Paştele 2022?

Planul lor era să „deschidă podeaua bisericii și să transporte trupul sfânt” în Italia. Se pare că au reușit și au extras majoritatea rămășițelor scheletice ale Sfântului Nicolae, lăsând doar câteva oase și un sarcofag spart în Myra.

În ciuda acestei profanări, biserica Sf. Nicolae din Demre a supraviețuit mai mult de un mileniu, săpăturile arheologice începând cu sfârșitul secolului al XX-lea.

Prin această lucrare, cercetătorii au descoperit fundațiile celei mai vechi biserici, acoperite de multe picioare de nisip și mâl.

sfantul nicolae mormantul

Biserica Sfantul Nicolae din Demre, Turcia

[Sursa foto: Twitter]

Săptămâna trecută, Osman Eravşar, preşedintele Consiliului Regional pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Antalya, a anunţat descoperirea locaţiei mormântului Sfântului Nicolae la baza unei fresce a lui Isus.

Într-un interviu cu canalul de presă DHA, Eravșar a remarcat că săpăturile actuale au scos la iveală „podeaua pe care au călcat picioarele Sfântului Nicolae” din biserica originală.

„Aceasta este o descoperire extrem de importantă, prima descoperire din acea perioadă”, a spus Eravşar citat de DHA.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si