Moșii de iarnă 2022. Când se fac pomeni şi parastase pentru Sâmbăta Morţilor?

Moșii de iarnă 2022. Sâmbăta Morților este sărbătoarea care marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților și care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui. Iată pe cât pică Moșii de iarnă în 2022 și care sunt obiceiurile și tradițiile românești din această zi.

Author: Alina Raducu Wednesday 23 February 2022 , 07:54

Moșii de iarnă 2022. Când pică anul acesta? Tradiții și obiceiuri

Moșii de iarnă 2022. Când pică anul acesta? Tradiții și obiceiuri

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Moșii de iarnă 2022. În 2022, Moșii de iarnă sunt prăznuți de Biserica Ortodoxă la sfârşitul lunii februarie, pe data de 26 februarie 2022, atunci când se face pomenirea celor adormiți.

Totodată, moșii de iarnă 2022 marchează începutul sâmbetelor morților, care se încheie în Săptămâna Mare.

Slujba săvârșită de preoți de Moșii de iarnă se face cu scopul de a-i pomeni pe cei trecuți la cele veșnice. Este ziua cunoscută și ca Sâmbăta Morților, iar ritualul prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului!

De asemenea, credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta Liturghie. Iar după slujbă se oficiază şi parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă lumânări.

În unele zone ale țării sărbătoarea Moșilor de Iarnă este cunoscută ca Sâmbăta Morților, sau sub numele de „Moșii de piftii”.

Citeste si: Când începe Postul Paştelui 2022?

Tradiții și obiceiuri de Moșii de iarnă 2022

De Moșii de iarnă 2022, credincioșii aduc diverse bucate la biserică pentru ca preotul să le slujească și ulterior spre a fi date de pomană.

Oamenii obișnuiesc să dea de pomană colivă, colaci, piftie, carne, sarmale, fructe și altele. Totodată, în coșul cu merinde adus la Biserică trebuie să se afle și pomelnicul în care sunt trecute numele celor morți şi lumânări pentru a fi sfințite de către preoți.

Conform tradiției, toate alimentele care nu au fost consumate în această zi trebuie aruncate, și nu mâncate a doua zi, când se anunță începutul postului Paștelui.

Moșii de iarnă 2022. Când pică anul acesta? Tradiții și obiceiuri

Moșii de iarnă 2022. Când pică anul acesta? Tradiții și obiceiuri

Citeste si: Sărbători legale 2022. Calendarul zilelor libere în noul an

În ziua de Moșii de iarnă credincioșii nu trebuie să se lucreze, ci să se ofere alimente de pomană, să se meargă la biserică, să participe la Slujba Parastasului și a Sfintei Liturghii și să aprindă lumânări la cimitir, pentru sufletele celor trecuți în neființă. Cei decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți. Pentru aceștia trebuie scris un singur pomelnic, separat.

Astfel, a doua zi credincișii renunță la carne. În cazul în care oamenii păstrează mâncarea de la Moșii de ianră și o consumă a doua zi, tradiția spune că iarna se va răzbuna și se va întoarce aducând frig și nămeți.

Acele femei care aleg să lucreze de Moșii de iarnă riscă să li "se întoarcă pomana" și să tremure ca piftia, așa cum spun datinile.

Odată cu lăsatul secului nu se mai fac nunţi. Noul sezon al ceremoniilor se deschide abia după Duminica Tomii (prima duminică d edupă Paște).


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între... Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între el și Larisa: Nu crezi tot ceea ce s-a întâmplat între noi. Au ajuns la final?
kfetele.ro
Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau... Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau internet nelimitat”
spotmedia.ro
Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe... Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe care îi ai
spotmedia.ro
A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale
b1.ro
Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește... Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește locul președintelui rus
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Una dintre cele mai frumoase femei din România a răbufnit. „Nu muncesc, sunt măritată... Una dintre cele mai frumoase femei din România a răbufnit. „Nu muncesc, sunt măritată cu un domn în vârstă, generos”
doctorulzilei.net
Lipsa acestor vitamine, o cauză ascunsă a durerilor de spate și de articulații Lipsa acestor vitamine, o cauză ascunsă a durerilor de spate și de articulații
romaniatv.ro
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar... VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este blocată total
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si