Moșii de iarnă 2023. Ce tradiții trebuie să respecte credincioșii de Sâmbăta Morților
Moșii de iarnă 2023. Anul acesta, Moșii de iarnă sunt prăznuți de Biserica Ortodoxă la sfârşitul lunii februarie, pe data de 18 februarie 2023.

Moșii de iarnă 2023. Ce tradiții trebuie să respecte credincioșii de Sâmbăta Morților
In articol:
- Moșii de iarnă 2023- care este semnificația acestei sărbători?
- Obiceiuri și tradiții de Moșii de iarnă
- Superstiții de Moșii de iarnă. Ce nu trebuie să faci azi?
De Moșii de iarnă sau în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, credincioşii aduc la Biserică diverse alimente pentru sufletele celor dragi, care vo fi sfințite de preoți. Astfel, în ziua de 18 februarie, în bisericile şi cimitirele ortodoxe se face pomenirea celor adormiţi.
Moșii de iarnă 2023- care este semnificația acestei sărbători?
Moșii de iarnă 2023. Ce tradiții trebuie să respecte credincioșii de Sâmbăta Morților
Această zi mai este cunoscută în Biserica Ortodoxă și sub denumirea populară de Moşii de iarnă sau Sâmbăta Morților.
Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi.
Obiceiuri și tradiții de Moșii de iarnă
Tradiția spune că în ziua Moșilor de iarnă, creștinii aduc la biserică colivă, vin și prescuri, urmând ca acestea să fie sfințite și apoi împărțite pentru sufletul celor trecuți la cele veșnice. Totodată, în biserici se mai sfințesc și vase cu mâncare, plăcinte, fructe sau pachete întregi cu diferite alimente. Toate acestea vor fi împărțite după slujba de pomenire atât celor prezenți în biserică, cât și altor persoane la alegere: rude, vecini, prieteni, sărmani.
În unele regiuni ale țării se obișnuiește c de Sâmbăta Morților, pe lângă slujba din biserică, să se oficieze o mică slujbă de pomenire și la căpătâiul răposatului, iar mormântul să fie stropit cu vin de către preot.
La morminte se aprind cel puțin două lumânări, ce au rolul de a lumina și a încălzi sufletele celor pomeniți.
Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro
Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se încheie cu Sâmbăta lui Lazar, înainte de Săptămâna Mare. Astfel, ziua de sămbătă devine o zi dedicată pomenirii morților. În tot Postul Mare, în zilele de sâmbătă, se vor oficia slujbe de pomenire și se vor împărți lumânări, vin și prescuri pentru cei adormiți cu trupul.
Moșii de iarnă 2023. Ce tradiții trebuie să respecte credincioșii de Sâmbăta Morților
Moșii de iarnă se mai numesc popular și Sâmbăta piftiilor sau Moșii de piftii, deoarece în această zi se mănâncă și se împart piftii pentru sufletele celor trecuți în neființă. Piftiile se dau cu tot cu vasul în care s-au pregătit, iar ce rămâne neîmpărțit și nemâncat se aruncă a doua zi, pentru a nu suferi de friguri sau tremurături în restul anului.
Superstiții de Moșii de iarnă. Ce nu trebuie să faci azi?
Moșii de iarnă 2023. Ce tradiții trebuie să respecte credincioșii de Sâmbăta Morților
În Sâmbăta morților nu este bine să se lucreaze, iar la cimitir se aprind cel puțin două lumânări.
Potrivit tradiției creștine, Sâmbăta morților trebuie cinstită cum se cuvine, altfel riști să înnebunești sau să tremuri asemenea unei piftii. Prin urmare singurele pregătiri ce trebuie să le ai în vedere se referă la pomenirea morților. Nu este bine să speli, să lucrezi sau să muncești la câmp.
Totodată, cei decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți! Pentru ei se scrie doar un pomelnic separat.
De asemenea, se dă de pomană un preparat caracteristic zonei, grâu fiert cu brânză şi unt. În plus, în pachete se pune şi friptură de porc.
Sâmbăta morților trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.
Nu se fac nunţi de Moșii de iarnă. Conform tradiţiei creştine, odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminică după Paște).
În urmă cu mulți ani, în această zi se obișnuia pe la sate să se organizeze hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri.
Citește și: Moșii de iarnă 2023. Obiceiuri de Sâmbăta Morților



