Moșii de iarnă 2023. Obiceiuri de Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă 2023. Sărbătoarea Moșilor este una dintre cele mai importante dedicate celor care nu mai sunt printre noi. În aceste zile, preoții Bisericii Ortodoxe organizează Sfânta Liturghie și îi pomenesc pe cei trecuți la cele sfinte.

Author: Madalina Grigore vineri 03 februarie 2023 , 15:54

Moșii de iarnă 2023.

Moșii de iarnă 2023. Obiceiuri de Sâmbăta Morților

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Moșii de iarnă 2023. Sâmbăta Morților este o sărbătoare în dedicată celor adormiți, ce marchează începutul sâmbetelor morților, în care creștinii ortodocși dau de pomană pentru sufletele celor care au plecat dintre noi.

Moșii de iarnă 2023.

Moșii de iarnă 2023. Obiceiuri de Sâmbăta Morților

Sâmbăta Morților 2023. Cele mai cunoscute obiceiuri românești de Sâmbăta Morților

Data în care sunt sărbătoriți Moșii de Iarnă depinde foarte mult de data în care cade Paștele.

Astfel, Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18 februarie 2023. 

De Moșii de iarnă 2023, credincioșii aduc diverse bucate la biserică pentru ca preotul să le slujească și ulterior spre a fi date de pomană. Oamenii obișnuiesc să dea de pomană colivă, colaci, piftie, carne, sarmale, fructe și altele.

Citește și: Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare?

Totodată, în coșul cu merinde adus la Biserică trebuie să se afle și pomelnicul în care sunt trecute numele celor morți și lumânări pentru a fi sfințite de către preoți.

Conform tradiției, toate alimentele care nu au fost consumate în această zi trebuie aruncate, și nu mâncate a doua zi, când se anunță începutul postului Paștelui.

Citeste si: Deea si Dinu Maxer DIVORTEAZA! Primele declaratii ale vedetei: „Am decis sa incheiem casatoria''- kanald.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat când mama Elodiei a încercat să ia legătura cu nepotul ei: „L-a influențat negativ pe copil”- wowbiz.ro

În ziua de Moșii de iarnă credincioșii nu trebuie să se lucreze, ci să se ofere alimente de pomană, să se meargă la biserică, să participe la Slujba Parastasului și a Sfintei Liturghii și să aprindă lumânări la cimitir, pentru sufletele celor trecuți în neființă. Cei decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți. Pentru aceștia trebuie scris un singur pomelnic, separat.

Citește și: Moșii de iarnă 2023. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților?

Astfel, a doua zi credincioșii renunță la carne. În cazul în care oamenii păstrează mâncarea de la Moșii de Iarnă și o consumă a doua zi, tradiția spune că iarna se va răzbuna și se va întoarce aducând frig și nămeți.

Acele femei care aleg să lucreze de Moșii de iarnă riscă să li "se întoarcă pomana" și să tremure ca piftia, așa cum spun datinile.

Citește și: Moșii de primăvară 2023. Pe ce dată pică?

Odată cu lăsatul secului nu se mai fac nunți. Noul sezon al ceremoniilor se deschide abia după Duminica Tomii (prima duminică de după Paște).

Citeste si: Sarah Dumitrescu s-a fotografiat nemachiată. Cum arată fiica Anamariei Prodan complet naturală- kfetele.ro

Citeste si: Misterul scheletului de „extraterestru” de 15 centimetri a fost în sfârșit rezolvat după ani de dezbateri- radioimpuls.ro

Moșii de iarnă 2023.

Moșii de iarnă 2023. Obiceiuri de Sâmbăta Morților

Sâmbăta Morților 2023. Ce se dă de pomană?

De Sâmbăta Morților, în prima parte a zilei, credincioșii merg la biserică, ascultă Sfânta Liturghie, iar după slujbă, mulți aleg să meargă la cimitir unde împart alimente persoanelor nevoiașe.

Citește și: Moșii de iarnă 2023. În ce zi pică Sâmbăta Morților?

Sfinții părinți au ales ziua de sâmbătă pentru că se spune că în această zi Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți, iar pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul.

Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. Așadar, creștinii duc la biserică colivă, colac, sticlă cu vin, dar și pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere și alte fructe (în funcție de posibilitățile fiecăruia).

Citește și: Sâmbăta Morților 2023. Pe ce dată pică?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si