Moșii de toamnă 2022: Ce nu este bine să dai de pomană în această zi?

Moșii de toamnă 2022. Moșii de toamnă reprezintă o sărbătoare foarte importantă pentru creștin ortodocși. Aceasta este ziua în care sunt pomeniți cei care nu mai sunt printre noi.

Author: Alexandra Bercea miercuri 12 octombrie 2022 , 21:26

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Moșii de toamnă 2022. În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților.

Pomenirea din această zi este cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă.

Pe 5 noiembrie, românii fac pomenirea morţilor cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morţilor.

De Moșii de Toamnă NU se dau de pomană alcool și țigări!

Ce trebuie să împarți de Moșii de toamnă?

Pentru că este o pomenire a celor adormiți, în Sâmbăta Morților  se prepară în primul rând colivă din grâu. Boabele de grâu reprezintă învierea trupurilor celor adormiți. Aceasta poate fi pregătită pe farfurie sau în pahare, o variantă mai practică la care apelează tot mai multe gospodine.

Pe colivă se așează Sfânta Cruce și se ornează cu bombonele colorate, care sugerează frumusețea faptelor bune pe care răposatul/răposata le-a lasat ca mărturie în lumea aceasta. Este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în păharele din plastic,  care sunt împărțite  la sfarsitul slujbei, împreună cu câte o lumânare.

Citeste si: Ce face Marius Elisei, la o lună după ce s-a despărțit de Oana Roman: „Sunt gata să fiu fericit”. Bărbatul a apărut pe Internet cu zâmbetul până la urechi- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Citeste si: Cum se face un pomelnic pentru Sâmbătă Morţilor- Moşii de toamnă 2022?

Vinul este un element foarte important în coșul cu care se merge la biserică de pomenirea morților. Acesta va fi sfințit de către preot, iar mai apoi va fi vărsat în forma Sfintei Cruci, pe mormânt celui adormit.

Pe lângă colivă, în această zi se împarte mâncare (pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită) pentru sufletul celor adormiți.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de toamnă 2022

În unele zone ale țării se obișnuiește ca, pe lângă slujba din biserică, să se oficieze o mică slujbă de pomenire și la căpătâiul răposatului, iar mormântul să fie stropit cu vin de către preot.

La morminte se aprind cel puțin două lumânări, ce au rolul de a lumina și a încălzi sufletele celor pomeniți.

Se obișnuiește ca în unele zone ale țării, să se împartă pentru sufletele celor adormiți patru sau şase pacheţele care să conţină şi măsline, asemănate de Hristos cu sufletul omului.

Citeste si: „Comunicăm destul de rar.” Lucian Viziru, despre cearta cu Augustin- kfetele.ro

Citeste si: Shakira vrea să îl ruineze finaciar pe Gerard Pique! Cum i-a închis deja ușile fostului fotbalist după ce a înșelat-o- radioimpuls.ro

În această zi se merge la cimitir și se curăță mormintele morților și așează flori proaspete, dar și lumânări și candele.

La sate există obiceiul ca în ziua Moșilor de toamnă, în casele creștinilor, să se facă o masă de pomenire la care sunt chemaţi rudele, vecinii, dar şi oamenii nevoiaşi.

Citeste si: Se spală în Sâmbăta Morţilor 2022?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si