Moșii de vară pica în 2024 pe data de 22 iunie: Află ce se împarte în sâmbăta Rusaliilor!

De Moșii de vară, se obișnuiește să se dea de pomană diverse alimente, atât calde, cât și reci. De asemenea, în această zi sfântă se împart și străchini, farfurii, căni și linguri de lemn.

Tradițiile legate de pomana de Moșii de vară pot varia ușor de la o regiune la alta a țării.

De asemenea, cantitatea și diversitatea mâncării oferite depind de posibilitățile fiecăruia. Cel mai important este ca gestul să fie făcut din suflet, cu dragoste și respect pentru cei dragi care nu mai sunt printre noi.

Moșii de vară în 2024: Iată ce se dă de pomană?

  • Colivă
  • Orez cu lapte
  • Plăcinte cu mere, brânză și cu varză în unele regiuni
  • Sarmale în foi de varsă sau de viță de vie
  • Pilaf
  • Colaci
  • Fructe, în special cireșe
  • Legume: castraveți, roșii, ardei gras, ceapă verde
  • Vin

coliva - mosii de vara 2024

Moșii de vară în 2024: Ce se împarte în Sâmbăta Rusaliilor?

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Moşii de vară 2024: Pe ce dată pică Sâmbăta Morţilor si ce este bine să dai de pomană de Moșii de Rusalii? Tradiția pentru Sâmbăta Rusaliilor

Tradiții de Moșii de vară

Moșii de vară, Sâmbăta Morților sau Sâmbăta Rusaliilor reprezintă o sărbătoare importantă în calendarul ortodox. Este o zi dedicată pomenirii sufletelor celor dragi care au părăsit această lume.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

Moșii de vară se sărbătoresc anual cu o zi înainte de Rusalii, la 49 de zile de la Paște.

Tradițiile specifice acestei zile s-au transmis din generație în generație, păstrându-și o semnificație profundă pentru credincioșii ortodocși.

Unul dintre cele mai importante obiceiuri de Moșii de vară este mersul la biserică. Credincioșii participă la Sfânta Liturghie, unde se roagă pentru sufletele celor adormiți. De asemenea, se oficiază slujbe de pomenire, în cadrul cărora preotul citește pomelnicele cu numele celor care nu mai sunt printre noi și sfințește alimentele și lucrurile care vor fi date de pomană.

În Sâmbăta Morților, oamenii obișnuiesc să viziteze mormintele celor dragi, unde aprind lumânări, aduc flori proaspete și curăță locul de veci.

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul soț al Chiarei Ferragni, Fedez, din nou pe mâinile doctorilor. Primele declaraţii ale rapperului: "Pentru îndepărtarea tumorii mi-au cusut organele"- radioimpuls.ro

Calendar ortodox iunie 2024

Calendar ortodox iunie 2024

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Rusaliile în 2024: Data pe care pică sărbătoarea în acest an. Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri

Superstiții de Moșii de vară 2024

Pe lângă obiceiurile principale, există o serie de alte tradiții și superstiții legate de Moșii de vară.

Se spune că, în această zi, sufletele celor adormiți se întorc acasă pentru a fi alături de cei dragi. De aceea, se lasă masa întinsă cu mâncare și se aprind lumânări în casă. De asemenea, se evită munca câmpului, spălatul rufelor și alte treburi casnice, considerându-se că aduc ghinion.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si